20 let od ničivých povodní.20 let od ničivých povodní.Zdroj: Deník/Jan LakomýVečerník Praha se věnoval osudu mnoha domů především v Karlíně. „Domy se hroutí jeden po druhém a nikdo neví, kdy to skončí,“ psalo se v titulním článku vydání.

Kromě poškozené statiky se kromě Večerník věnoval i pokusům o rabování opuštěných domů. „Rabujících hyen v metropoli přibývá,“ zněl titulek článku.

A nejen Večerník Praha sledoval putování lachtana Gastona z pražské zoo. „Ztratil schopnost se o sebe postarat,“ citoval deník ředitele zoo Petra Fejka s tím, že ve slané vodě v moři by lachtan uhynul.

Lachtani v Zoo Praha.
Lachtan Gaston přišel před 20 lety při povodních o život. Jeho rod žije dál

První vlna záplav

9. srpna
Deště na jihu Čech ustaly a voda opadla. Vltava dosáhla průtoku 1500 m³/s (3 SPA) a začala klesat.

10. srpna
První vlna záplav skončila a začal velký úklid a sčítání škod, meteorologové však varovali před dalšími vytrvalými srážkami. Vltava v Praze klesla na druhý stupeň povodňové aktivity.

11. srpna
Odpoledne začalo na jihu Čech silně pršet, vodohospodáři odpouštěli přehrady, ale slíbili, že Vltava v Praze nepřesáhne první vlnu záplav.

Druhá vlna záplav

12. srpna
Ukázalo se, že druhá vlna bude mnohem silnější než první.

13. srpna
V historickém centru Prahy se přerušily dodávky elektrického proudu. Zcela zaplaveno bylo dostihové závodiště Velká Chuchle.

14. srpna
Vltava v Praze dosáhla ve Velké Chuchli ve 12 hodin průtoku 5160 m3/s při výšce hladiny 782 cm, byl zaplaven Karlín a Pražské metro.

Deník vzpomíná na ničivé povodně, které zasáhly Česko před dvaceti lety. Jak katastrofa zasáhla do života Středočechů a Pražanů? Čtěte ZDE.