Bleskový úder se ale v Praze nekoná. Představitelé městských částí musí vyčkat na schválení závazné městské vyhlášky. Teprve pak dostanou možnost okamžitě zakazovat videoloterijní terminály a budou tak moci dokázat, že to s již dříve deklarovanou nulovou tolerancí hazardu mysleli vážně. Původně měli z vůle ministerstva financí vydržet ještě dva roky. Nyní doufají, že magistrát co nejdříve vyhlášku připraví a odsouhlasí.

Návrh do komise? Už příští týden

Podle té stávající totiž mohou zakazovat jen, dnes už takřka nepoužívané, výherní automaty. Radní hlavního města pro legislativu Lukáš Manhart (TOP09) potvrdil, že právě dokončuje podobu nové vyhlášky. Příští týden s ní prý předstoupí před komisi pro regulaci hazardu. „Pokud návrh schválí, zahájíme připomínkové řízení městských částí," sdělil Manhart.


To, že by Praha chtěla jakkoliv zdržovat „konečné zúčtování" s videoloterijními terminály už v polovině dubna odmítl primátor Bohuslav Svoboda. I přesto, že stranickým šéfem větší části radních je ministr financí Miroslav Kalousek, jehož úřad přechodné ustanovení, původně znemožňující regulaci vieoloterijních terminálů, do loterijního zákona prosadil. Praha podle Svobody v minulosti opakovaně ministerstvo žádala, aby zrušilo povolení pro všechny videoloterijní terminály, provozované na území Prahy. „Ta povolení totiž byla udělena v rozporu s už dnes platnou vyhláškou hlavního města," vysvětlil Svoboda.