Obchodním centrem DBK u stanice metra Budějovická projde ročně přes 10 a půl milionu lidí. Na oběd či pracovní schůzku sem chodí zaměstnanci firem z okolních kancelářských budov. Jen zlomek z nich dnes ví, co znamená zkratka DBK a jakým fenoménem budova postavená ve stylu brutalismu bývala.

Debilák z osmdesátek

Dům bytové kultury, označovaný kvůli někdejší grafice loga také jako „ollok“ či lidově Debilák, vznikl v roce 1981. Navrhla jej architektka Věra Machoninová, která je spolu s manželem Vladimírem podepsána také pod budovou obchodního domu Kotva či karlovarského hotelu Thermal.

Uzavření průchodu pasáže Budějovická.
Pasáž na Budějovické se měla bourat, nyní se magistrát rozhodl ji prodat

Pamětníkům se vybaví interiér s dominující červenou, otevřeným atriem a prodejní plochou posunutou vždy o půl podlaží, stejně jako fronty a tlačenice. Na nábytek z DBK se čekalo i přes noc, jejíž část bylo možné strávit v neméně populárním snack baru v přízemí.

Bývala tu první IKEA

Na počátku 90. let legendární dům nábytku obsadil na pár let švédský řetězec Ikea, který tady otevřel svoji první tuzemskou velkoprodejnu. Následoval název Domov a později bylo nákupní středisko zahrnuto do sítě Priorů.

Uzavření průchodu pasáže Budějovická.
Pasáž u metra Budějovická se otevře do konce týdne, oznámil Dolínek

V novém tisíciletí se provozovatelem stala firma DBK Praha, patřící tuzemským investorům. V roce 2006 obnovila název DBK a zahájila sérii rekonstrukcí, rozšiřování a postupné proměny - neboli remodelingu - na běžné obchodní centrum.

Moderní časy

Po aktuálně probíhajícím remodelingu už zůstane jen u názvu DBK. Kromě nábytku se totiž časem vytratilo také zaměření na prodej designového zboží. „Od roku 2006 bylo cílem začít provozovat centrum s rozsáhlou nabídkou obchodů a služeb, včetně několika restaurací a velkého supermarketu,“ přibližuje asistentka marketingu Ivana Kolářová záměr, který z DBK udělal klasické nákupní centrum. Majitelé reagovali na poptávku lidí z okolních kanceláří a letos na jaře otevřeli ve třetím patře novou gastro zónu, která vedle moderních fast foodů nabízí třeba velký „konferenční“ stůl pro firemní obědy.

Happenning - Přejmenování stanice metra Budějovická na stanici Zpovykaná.
OBRAZEM: Stanice metra Budějovická se přejmenovala na Zpovykaná

Teď o prázdninách prochází rekonstrukcí další celé podlaží. „Mimo jiné se návštěvníci mohou v září těšit na víc obchodů s módou, mobilního operátora O2 a francouzskou pekárnu a kavárnu Paul,“ doplňuje Kolářová. Zároveň zmiňuje, že DBK navazuje na svoji historickou tradici rozšířenou nabídkou bytových doplňků, dekorací a kuchyňských potřeb.

Takzvaný superstore s designovým zbožím, na němž stavělo DBK kolem roku 2010 svůj marketing, ale zůstává stranou v horním podlaží vedle prodejny řetězce elektra a fitness centra. „Trh si žádal své a v dnešní době najdeme široké spektrum bytových specializovaných domů,“ vysvětluje Kolářová poslední tečku za někdejším Domem bytové kultury.

Pouze dráty a kabely lze spatřit u stropu pasáže DBK v bezprostřední blízkosti výstupu ze stanice metra Budějovická.
Boj o pasáž DBK: radnice Prahy 4 ji hodlá opravit, magistrát má s pasáží plány