close O kolik jsou jídla v Praze dražší než jinde? Infografika. info Zdroj: Redakce zoom_in Na Pražany přichází v poledne hlad nejpozději ze všech Čechů. Obyvatelé metropole zasedají k talířům až deset minut po obyvatelích Jihlavy či Ústí nad Labem. Vyplývá to z údajů o objednávkách obědů společnosti Dáme jídlo, které má Pražský deník exkluzivně k dispozici.

Průměrný celorepublikový čas, kdy lidé objednávají oběd, je těsně před polednem, konkrétně v 11:55. Pražané jsou nad tímto průměrem s časem 11:57. Večeři si Češi objednávají zpravidla v 18:57, v Praze opět o dvě minuty později.

Když už si lidé domů či do práce objednají dovoz jídla, nejčastěji volí pizzu.

Ceny jsou o deset korun vyšší

„Praha vyniká pestrostí nabídky je zde ve srovnání s ostatními kraji největší podíl objednávek obsahujících sushi, ale i ostatní méně zastoupené kategorie (mexiko, vegetariánská jídla),“ uvádějí autoři analýzy z Dáme jídlo. Asijská kuchyně, stejně jako fast-foody, je podle nich naopak relativně nejoblíbenější v Karlovarském kraji. „Podíl burgerů ze všech objednávaných jídel je nejvýraznější ve zlínském regionu. Česká kuchyně se ve srovnání s ostatními částmi republiky nejčastěji objevuje v kraji Vysočina,“ dodávají autoři analýzy.

Průměrná cena pizzy se v Praze pohybuje kolem 175 Kč. Burgery v hlavním městě vyjdou na 171 Kč. Tradiční vietnamské Pho Bo se pohybuje kolem 132 Kč. Svíčkovou dostanete za 164 Kč. Ceny jsou přitom o zhruba deset korun vyšší než ve zbytku republiky. 

Rychlé speciality z bister

V Praze a ve větších městech v posledních letech stoupá na popularitě trend takzvaného „street foodu“, což jsou rychlé speciality v bistrech a pouličních stáncích. Dávno už neplatí, že na ulici se dají sehnat pouze párky v rohlíku či klobása s hořčicí.

Podle provozovatele řetězce asijských restaurací Jakuba Vaniše jsou lidé na jídlo stále náročnější, zejména pak v hlavním městě.

Bistra se stala populární mimo jiné i v souvislosti s rychlejším životním tempem. Jejich hlavní výhodou oproti klasickým stravovacím zařízením je totiž především jednoduchost a rychlejší obsluha.

Obrovskou poptávku přitom zaznamenávají především restaurace zaměřené na asijskou kuchyni, která je podle Vaniše zdravá, lehká a přitom výživná.

„Naši zákazníci úplně milují vietnamské speciality, protože jsou ze samých čerstvých surovin, obsahují zeleninu, maso, bylinky, a přitom mají plnou chuť. Snažíme se naši nabídku dodržovat podle autentických vietnamských a asijských receptů,“ říká restauratér.