Podráský společně se třemi studenty ČVUT v červenci upozornili "koupacím happeningem", kdy několik květníků společně napustili vodou z Vltavy, na nesmyslnost betonových nádob rozestavěných na smíchovském prostranství. Záměr radních Prahy 3 umístit obdobné kontejnery v ulici Olšanská pokládají za výsměch. Uvedl, že stejně jako na Smíchově i zde vítá snahy o kultivaci veřejných prostor města, ale nesouhlasí s formou, kterou chce městská část k zušlechtění přispět. „Čiší z toho naivní touha vyřešit rychle dlouhodobý problém a připsat si tak plusové body do příštích voleb. Pokud komukoli křivdím, tak mě to mrzí, ale prostě to na mne dělá tento dojem. Jak jinak si totiž vysvětlit náhlé následování tak nesmyslné a i veřejností tak negativně vnímané záležitosti, jakou jsou právě truhlíky?" pokračuje v apelu.

Nejsme jako Praha 5, brání se radnice

Radnice se ale proti srovnání s nedomyšleným a občany silně kritizovaným projektem Prahy 5 za desítky milionů brání. „Nejsme jako Praha 5, projekt jsme dali k veřejné diskusi, aby se občané sami rozhodli," říká starostka Prahy 3 Vladislava Hujová. „Radnice vyzvala občany, aby se k návrhu projektu na zazelenění Olšanské ulice vyjádřili, a jejich názor zohlední při rozhodování, zda truhlíky se stromy na této ulici skutečně budou," doplňuje ji tiskový mluvčí pražské trojky Stanislav Kněnický. Pokud by se projekt uskutečnil, jednalo by se o 88 kontejnerů o rozměrech 250x120x110 cm osazených akáty v celkové hodnotě necelých 9 milionů korun.

ANKETA: Má být v Praze více květinových truhlíků? Hlasujte na konci článku

Olšanská ulice patří vůbec k nejfrekventovanějším v Praze 3 a podle radnice by vysazení stromů mohlo zkvalitnit prostředí pro lidi, kteří jí denně procházejí. „Prohlášení, která tvrdí, že truhlíky zlepší klima v ulici, považuji za mylná," tvrdí Podráský. „Tím, že zapíchneme „košťata" do truhlíků a budeme jim říkat stromy, těžko budou prosperovat nějak výrazně jinak, se nezmění nic, jen se vyhodí několik miliónů, na ulicích přibudou betonové obludy a v nich, respektive pod nimi kupa odpadků, jak je to dobře vidět právě na Smíchově. To opravdu chceme?" táže se.

Trojka si z pětky květníky nevezme

Praha 3 by se měla vyvarovat četných trhlin v dokumentaci, které byly odhaleny v podkladech projektu Prahy 5. Jednou z vážných chyb bylo nezohlednění přístupů například záchranné služby k domům či nedostatečný prostor pro projetí vozíčkářů, kterým se chodník betonovou zástavbou značně zúžil. „Olšanská je dostatečně široká na to, aby zde truhlíky nebránily chodcům, průjezdu rodičů s kočárky, lidem na invalidním vozíku, ani případným zásahům hasičů a záchranářů. Nehrozí zde tedy to, co se stalo v Praze 5. Chodníky na Olšanské jsou natolik široké, že by i v případě osazení truhlíky překračovala jejich průchodnost více než dvojnásobně 1,5 metru, což je normou stanovená šířka. Bez problémů by tudy mohla projet i auta údržby," ujišťuje Kněnický.

Vzhledem k vysokým nákladům na uskutečnění rychlovýsadby by se nabízelo, aby Praha 3 ulehčila Praze 5 od nadbytečných nádob. Podle Kněnického tato možnost nepřipadá v úvahu hned z několika důvodů. „Neuvažujeme o tomto převzetí. Jde o jinou technologii, jiné rozměry a bylo by to v rozporu s podmínkami dotace."

8 754 396

To jsou předpokládané náklady projektu Prahy 3 na rozmístění betonových květníků v ulici Olšanská. Dotacemi ve výši 7 441 236 korun by jí měla přispět Evropská unie, 437 719 korun by putovalo ze státního rozpočtu,

MČ by projekt spolufinancovala ve výši 875 441 Kč, tedy deseti procenty. Každoroční péče o zeleň v nádobách by ji potom přišla na dalších 209 520 korun.