Trpělivostí se v pondělí museli obrnit řidiči jedoucí přes opravovaný Jiráskův most a tradičně i na ucpané magistrále. Ve směru od Hlávkova mostu do centra se průjezd protáhl kvůli probíhající opravě Wilsonovy ulice. Pro většinu motoristů to znamenalo 15 minut navíc.

Deset největších letních oprav silnic v Praze podle TSK. Infografika.Zdroj: RedakceV živé paměti přitom mají Pražané začátek července, kdy start oprav několika důležitých silnic přinesl dopravní kolaps v okolí Karlova náměstí i kolem magistrály. Práce v Dobříšské ulici na městském okruhu současně ucpaly tranzitní tepnu v délce několika kilometrů, daleko za Barrandovský most.

Uzavírka kvůli plánované rekonstrukci ulice Husitská na pražském Žižkově 13. března v Praze.
Doprava na Žižkově: Rekonstrukce Koněvovy se odkládá. Bus 207 mění trasu

A podobná situace opět hrozí na přelomu července a srpna, kdy začíná druhá etapa zásadních letních silničních oprav. Půjde o práce v ulici K Barrandovu. Druhá velká „past“ potom čeká na řidiče v okolí Prahy 3. Opravovat se totiž začíná (s úplnou uzavírkou) také další úsek Koněvovy ulice tentokrát mezi ulicemi Jana Želivského a Rečkovou.

Technická správa komunikací (TSK) už při červencových komplikacích uklidňovala, že se snaží řešit problémy operativně. „Nečekáme pasivně na konec oprav, ale snažíme se je maximálně urychlit. Naléháme na dodavatele staveb, aby zrychlili tempo. Například na Jiráskově mostě jsme si vyžádali práci na dvě směny,“ popsal ředitel TSK Petr Smolka. Důležitá spojnice vltavských břehů se opravuje po polovinách a za týden se začíná s druhou z nich. TSK má v plánu dokončit práce na Jiráskově mostě nejpozději do konce prázdnin.

Kolona. Ilustrační foto.
TSK chce ulevit kolabující dopravě. Zrychlí opravy páteřních komunikací

Vedení města a správci komunikací se kvůli naráz započatým opravám ocitli pod palbou kritiky na sociálních sítích. „Začít opravovat najednou magistrálu, Jiráskův most i Dobříšskou, to je opravdu geniální načasování,“ zlobí se na Facebooku řidič Petr z Prahy.

Ředitel Smolka ale harmonogram oprav hájí. „Snažíme se opravy klíčových komunikací plánovat hlavně na dobu letních prázdnin, kdy je v Praze méně lidí než během roku. Vím, že to není příjemné, ale spuštění těchto oprav během prázdnin přinese méně problémů,“ uzavírá Smolka.

Jindřišká ulice 9. července 2018 kolem půl páté odpoledne.
Dopravní kolaps potrvá až do podzimu. Může za to podivné rozhodnutí