Pohyb po hlavním městě na kole je u Pražanů čím dál populárnější. Na pražský trh tak nově od října vstupuje čínská společnost Ofo se svými žlutými bicykly. Kola se objeví zatím jen v Praze 7. Tam za dva až tři týdny odstartuje zkušební provoz, který bude zdarma. Ke zpoplatnění dojde buďto od začátku roku, či od jara, kdy Pražané za třicet minut jízdy zaplatí 10 korun.

Hlavní nádraží. Ilustrační foto.
Správce kamer na „hlaváku“ se mýlí, udeřil radní na SŽDC

Na magistrátu s koly nepochodili

Mnohé by mohlo napadnout, jaký je důvod, že se žlutá kola rozjedou zrovna na sedmičce. Nejde o projížďky po místních parcích. Společnost Ekolo.cz, která čínskou firmu v Česku zastupuje, se nejdříve pokusila vyjednávat s magistrátem. „Jejich reakce ale byla chaotická. Přitom jsme potřebovali jen konkrétní odbor, se kterým bychom projednali detaily, co dělat, když bude například někde špatně zaparkované kolo,“ uvedl jednatel Ekolo.cz Jakub Ditrich. To se ale podle jeho slov nepovedlo.

Park Stromovka.
Nejen rybníky ve Stromovce. V Praze přibylo 21 hektarů vodních ploch

Prahu 7 oslovili cíleně. „Věděli jsme, že tam mají trochu jiný názor na dopravu než magistrátní úředníci. I proto jsme se tam shledali s pochopením,“ tvrdí Ditrich. Podle starosty sedmičky Jana Čižinského nebyl jediný důvod, proč firmě Ofo říci ne. A to i přesto, že Praha 7 dlouhodobě podporuje také konkurenční Rekola. „Dáváme jim dost prostoru i zvýhodněný nájem. Neviděli jsme ale důvod, proč brzdit konkurenci. Její vznik může být naopak v zájmu našich obyvatel,“ dodal Čižinský.

Herec Jan Tříska
Odešel Jan Tříska, fascinující chlap plný sil

Rekola mají obavy

Ačkoli podle Jakuba Ditricha žlutá kola pro ta růžová konkurencí nejsou, protože mají jinou cílovou skupinu jednorázové jezdce, společnost Rekola to tak nevnímá. „Jistě to pro nás bude konkurence, ale vnímáme to vesměs pozitivně. Zároveň máme i obavy, aby těch kol nebylo už moc,“ uvedla mluvčí společnosti Rekola Jasmína Popovičová s tím, že je nyní v Praze více než 300 Rekol a je trochu znát, že je to na Prahu až dost.

V Zoo Praha proběhne ve čtvrtek Výroční slavnost, její součástí budou také křtiny mláděte lachtana jihoafrického
Pražská zoo oslaví 86. výročí od svého otevření i křtinami lachtana a zubra

Na řadě: Karlín a Liběň

Je téměř jisté, že žlutá kola se v budoucnu objeví i na dalších místech v Praze. „Intenzivně jednáme například s Libní a Karlínem,“ prozradil Ditrich s tím, že se na jejich bicykly byli podívat také lidé z Prahy 6.

Ilustrační foto.
Jak zlepšit průjezdnost Prahou? O tom budou radní jednat v úterý