Někdejší starosta „jedenáctky“ za ODS přesto zastupitelem bude, protože dva z jeho spolustraníků se křesla vzdali. „Tuhle rošádu přesně vystihuje rčení ‚vyhodíte ho dveřmi, vrátí se oknem‘. Je to zrada ​podraz na voličích, ​když Mlejnský není schopný a ochotný akceptovat vůli voličů“ komentoval Mlejnského návrat jeho někdejší nástupce v čele radnice a vítěz posledních voleb Jiří Štyler z Hnutí pro Prahu 11 (HPP). 

Jiří Štyler, předseda Hnutí pro Prahu 11.
Kdo bude starostou v Praze 11? Vítězné hnutí nabídlo post Pirátům

Mlejnského kauzy

Dalibor Mlejnský na naší emailovou žádost o vysvětlení nereagoval. Devětačtyřicetiletý politik a podnikatel je už pět let spolu s dalšími bývalými zastupiteli Prahy 11 obviněný v případu údajně nevýhodných prodejů obecních pozemků. V roce 2014 zabavila policie v Mlejnského bytě a kanceláři několik milionů korun v hotovosti.

Spojován byl také s odposlechy, které prováděla bezpečnostní agentura ABL bývalého ministra Víta Bárty a které byly zaměřené na politické konkurenty tehdejšího starosty jedenáctého obvodu.

Vizualizace komplexu Jedenáctka VS.
Místní: Jižák je město snů, navzdory korupci

Začátkem tohoto desetiletí navíc označily dva akademické posudky Mlejnského diplomovou práci za „převážně opsanou“. „Nic jsme neukradli, žádný zákon jsme neporušili,“ zopakoval Mlejnský letos v létě stanovisko k vyšetřování možné zpronevěry veřejných peněz. Jiří Štyler vysvětluje Mlejnského protlačení do zastupitelstva podnikatelskými zájmy lidí v pozadí.

Nová koalice je zatím v nedohlednu

Mlejnského formace Jižní Město náš domov (JMND) nicméně nebude na jihoměstské radnici stěžejní silou. Vítězné HPP a druzí Piráti by se nejspíš na koalici dohodli rychle. K většině v zastupitelstvu jim ale chybí jeden člověk. Na druhé straně stojí blok stran, které skončily ve volbách na třetím až pátém místě ANO, TOP 09 + STAN a ODS.

Cílem bloku je přesvědčit Piráty k vytvoření široké koalice s pohodlnou většinou. „Jednání s nimi se ale vlečou. Je to pro nás sice v tuto chvíli preferovaná varianta, ale pokud se nedohodneme, budeme muset hledat jiná řešení,“ sdělil šéf oblastní buňky ANO a kandidát hnutí na starostu Ondřej Prokop.

Renata Chmelová.
Další městské části mají starosty. Prahu 10 povede Chmelová, Prahu 12 Adamec

Blok se podle něj nebrání ani vyjednávání s HPP, přestože zmíněná trojice stran v minulém období Štylera silně kritizovala a stála za jeho odvoláním v polovině mandátu. „Nějakou formu koaliční spolupráce s Hnutím pro Prahu 11 připouštíme pouze jako krajní variantu,“ napsal Pražskému deníku lídr TOP 09 v Praze 11 Jakub Lepš. Pro vítěze posledních komunálních voleb je ale zase zcela nepřijatelným partnerem ODS, jejíž buňku v Praze 11 označuje Štyler za „silně toxickou“.

Bez HPP i Pirátů by se zbývající strany obešly jedině tehdy, kdyby vzaly na milost právě Mlejnského JMND a také dva zastupitele za Okamurovu SPD. „V případě SPD je to vyloučené kvůli celostátnímu zákazu spolupráce v rámci TOP 09. U JMND je to nepravděpodobné. Návrat pana Mlejnského do zastupitelstva možnost spolupráce kvůli jeho minulosti ještě snižuje,“ upřesnil Ondřej Prokop z hnutí ANO.