Bývalý prezident by se letos 5. října dožil 80. narozenin. Zádušní mše v chrámu svatého Víta a Vojtěcha pak 18. prosince připomene 5. výročí jeho smrti.

Převzala jste první putovní zvoneček k projektu velkého Zvonu Václav. Jak se vám tato akce líbí?

Zvon rozezní v lidech připomínku a památku na Václava. Malinký putovní zvoneček, který mi předali, bych chtěla poslat Ferovi Feničovi, až ke mně doputuje zpět, tak bych tento symbol osobně ráda věnovala Jeho Svatosti dalajlámovi. Velký zvon bude viset v kostele sv. Havla. K tomuto místu mám niterný vztah.

Rozhovor s Dagmar HavlovouZdroj: DENÍK/ Klára Cvrčková

Čím je pro vás významné?

Představte si, že v kostele sv. Havla jsem za hluboké totality v roce 1977 křtila o půlnoci svoji dceru Ninušku a za kmotra jí šel člověk, který se jmenoval Ivan Václav Havlíček.

To je úžasná náhoda. Jak jste reagovala, když vám lidé z nadace řekli o plánovaném projektu Zvonu Václav?

Jde o výbornou aktivitu, až mě mrzí, že to nenapadlo mě. Myslím si, že se jedná o iniciativu z rodu těch, které lidé k Václavovým osmdesátinám očekávají. Je to projev úcty k člověku, který pro naši zemi mnoho vykonal. Každé upozornění ve jménu Václava považuji v současnosti za důležité.

Potkáváme se dnes na Hrádečku. Jak často sem jezdíte?

Přijíždím, když mohu a když se mi chce. Žiji tu postaru, stejně jako předchozích dvacet let, akorát už tu se mnou není můj manžel. Nerada jsem zde sama. Teď jsem měla návštěvu, před chvílí odjela jedna veselá parta. Dělali jsme oheň, opékali buřty, zpívali s kytarou. Mám v okolí také řadu známých a kamarádek, které jsem zde za dvacet let poznala. Velmi ráda je navštěvuji.

Rozhovor s Dagmar HavlovouZdroj: DENÍK/ Klára Cvrčková

Okolí Hrádečku zdobí několik srdcí symbolů vašeho manžela. Kde se vám podařilo získat velké kamenné srdce, které se tyčí za domem?

Co se týká kamenného srdce na zahradě, přivezl nám ho pan Pihera od pramene Vltavy. Říkal mi, že pod hladinou objevil nádherné kamenné srdce. Dal si tu práci a asi s dvanácti mužskými ho sem dovezli. Vyrobili konstrukci, vykopali jsme jámu, tam jsme konstrukci zasadili a srdce nainstalovali. Máme ho tu tři roky. Srdce je nastavené tak, aby se dívalo Vaškovi do pracovny, aby se Václav mohl dívat na svůj oblíbený symbol. Kdyby ještě žil, určitě by to ocenil.

Rozhovor s Dagmar HavlovouZdroj: DENÍK/ Klára Cvrčková

Téměř pět let po smrti vašeho manžela stále přicházejí lidé a zapalují svíce…

Lidé stále přicházejí a pokládají připomínky a svíčky. Hlavně během výročí je jich zde velmi mnoho. Pak mi volávala paní starostka z Vlčic, že mě lidé udali, protože to tu neuklízím. Když sem pošlu úklidovou službu, lidé se zase hněvají, že jsem jim nechala jejich připomínky odklidit. Je až dojemné, že lidé neustále přicházejí projevovat svému prezidentu tímto způsobem úctu.

Plánujete památníček?

Nevím, jestli něco vymyslíme ještě přímo tady. Ráda bych. Letos určitě přibude malý památník v Praze. Zatím nemáme všechna potvrzení, takže to nechci zakřiknout.

Čtěte také: Kostel sv. Havla dostane nový zvon Václav