Zbourat bývalé družstevní prodejny Včela ve čtyřech lokalitách a nahradit je bytovými domy, z nichž ten největší by mohl mít až 18 pater. O tomto plánu slyšeli obyvatelé Ďáblic poprvé od developerské společnosti CPI Reality při veřejné prezentaci v polovině června.

Vizualizace stanice metra D Nemocnice Krč
Plánované metro D sídliště neobslouží, zvýhodňuje Středočechy

V malé místnosti se tísnil jen zlomek těch, kteří na projednávání dorazili. Zbytek musel zůstat na chodbě. Na straně developera byl ten večer jen málokdo, druhý den už se šířily protesty proti plánu vybudovat věžáky naplno skrze sociální sítě.

Na sídlišti chybí školky i parkování

Podle obyvatel Ďáblic není stávající infrastruktura pro výstavbu bytů, která by na sídlišti přivedla stovky nových lidí, uzpůsobena. Už teď se tam chybí parkovací místa a jsou přeplněné školky. „Sídliště bylo budováno na počet obyvatel, který tedy je. Kdyby náhle narostl, tak to pro nás bude znamenat ohromnou zátěž," říká Jana Rozmarová z občanské iniciativy Krásné Kobylisy.

Pro svůj záměr nemá společnost CPI Reality, vlastnící bývalé družstva Včela, dosud jediné úřední povolení ani souhlas dotčených majitelů pozemků, kterými jsou hlavní město Praha a městská část Praha 8. O podobě projektu je developer ochoten ještě jednat. „Jde o možnou podobu projektů, které nám vycházejí jako optimální, a přijde nám trochu zvláštní, že lidé, kteří projekt neznají, tím spíše ne podrobnosti k hluku, modelu denního svitu apod., nás rovnou kamenují a a priori se nepřátelsky staví proti všemu a všem, kdo v místě nebydlí od roku 1972," namítá zástupce CPI Reality Jan Burian.

Skládka v Praze Ďáblicích.
Ďáblice a Březiněves dostanou kvůli skládce 300 milionů Kč

Členové iniciativy založili proti výstavbě petici 

Možností k hledání kompromisu mohlo být druhé veřejné jednání, to však společnost náhle zrušila. Pár dní předtím se zastupitelé Prahy 8 na svém zasedání téměř jednohlasně shodli, že budou na straně obyvatel, a navržený projekt nepodpoří. Dalším termínem bude podle Buriana září, až současný humbuk trochu poleví. To se ale nejspíš jen tak nestane. Členové iniciativy totiž mezitím založili proti výstavbě petici, kterou během jediného dne podepsalo 600 lidí. Podpisy hodlají sbírat celé léto. Co se s petičním archem stane poté, prozradit zatím nechtějí.

Nejde o první případ, kdy chce developer stavět na sídlišti a zasáhnout tak značně do jeho urbanistického celku. Uvažuje se proto, zda by se neměla některá cenná sídliště památkově chránit. V poslední době bylo v této souvislosti zmiňováno sídliště Lesná v Brně, které pochází ze 60. let. K dalších významným sídlištím, o kterých odborníci hovoří jako o cenných, patří pražská Invalidovna nebo právě Ďáblice.

Modré zóny. Ilustrační foto.
Praha 8 chce rozšířit zóny v Kobylisích, Střížkově a Ďáblicích