Dceřiná společnost Pražské energetiky (PRE) PREdistribuce, která se v metropoli stará o energetickou síť spustila začátkem dubna projekt PREdělej to po svém, do nějž se přihlásili mladí výtvarníci.

Vítězové soutěže postupně přetvoří vzhled čtrnácti trafostanic.

„Revitalizace chátrajících a nevzhledných trafostanic byly dlouhodobě plánovány. Rozhodli jsme se finance určené ke standardní rekonstrukci využít ve prospěch mladých umělců a spojit tak užitečné s prospěšným," popsal smysl projektu mluvčí PRE Petr Holubec.

Během šesti týdnů se do soutěže přihlásilo přes 400 návrhů, z nichž porota vybrala čtrnáct výtvarníků, kteří se budou podílet na proměně veřejného prostoru v Praze.

Aby vybrané stanice mohly dostat nový vzhled, musí se nejprve jejich povrch upravit, aby byl vhodný pro malbu. Proto budou zmíněné „trafačky" začátkem června natírány speciální šedivou barvou, která je typická pro současné trafostanice. V červenci se pak začne malovat první.

PREdistribuce vybrala původně 56 „trafaček" rozsetých po celé Praze, které jsou v horším stavu a volají po opravě. Prvních čtrnáct z nich změní do listopadu svůj vzhled.

Z bezpečnostních důvodů bude návrhy na malbu provádět specializovaná firma, která zaručí nejméně desetiletou trvanlivost úpravy.

Kurátorem projektu je Viktor Rosinsky, jehož realizace jsou oceňovány doma i v zahraničí a jenž soutěž odstartoval začátkem dubna na kreativním workshopu v Roxy NoD. „Zajímá mne veřejný prostor a trafostanice a jejich úprava mohou městu dát zajímavější tvář," uvedl na workshopu Rosinsky.

K tomuto netradičnímu projektu se Pražská energetika rozhodla u příležitosti 115. výročí od zavedení elektrické energie na území metropole. Podle PRE vnímají Pražané změnu vzhledu dosavadních „trafaček" pozitivně. „Dokonce se ozývají místní občanská sdružení s návrhy, kde by se mohlo malovat," dodal Holubec.

„Trafačky" na území metropole

- Kiosků, jak se také trafostanicím říká, je na území metropole okolo 2 000, dalších 1 000 rozvodných míst je umístěno ve starých domech či pod zemí. Na opravu nyní čeká 56 "trafaček", prvních 14 bude mít nový vzhled již v listopadu.

- Historie elektrické energie sahá až do roku 1897, kdy byly založeny Elektrické podniky Královského hlavního města Prahy, jejichž úkolem bylo tehdy kromě dodávek elektřiny také osvětlení ulic a provoz tramvají. Z tohoto období jsou i první rozvodné soustavy.

Zdroj: PRE

Kde „nové trafačky" najdete?

Kyje manželů Dostálových a Travná

Žižkov Na vrcholu

Strašnice Na palouku

Záběhlice Práčská

Vinohrady Slovenská

Písnice Na okruhu

Horní Měcholupy Holoubkovská a Parmská

Chodov Leopoldova

Řepy Španielova

Zličín Vsetínská

Letňany Prachatická

Černý Most Generála Janouška

Michle Ohradní

Zdroj: PRE