Jednou z hlavních překážek, které by rada měla řešit, je finanční nedostupnost společenských aktivit.

Čtěte také: Senioři se učí, jak zvládnout počítač a internet

„Je důležité, aby kultura byla přístupná všem. Je potřeba vytvořit nějaký průměr, který umožní i sociálně slabým, aby se mohli ve městě kulturně vyžívat," říká senior z Prahy 7, který jako advokát celý život hájil zájmy občanů. „Byl bych rád, kdyby to tu fungovalo podobně jako třeba ve Švédsku, kde jsem strávil nějaký čas.

Senioři jsou začleněni do společnosti a spolurozhodují o společenských změnách. Třeba o nových stavbách. Když se plánuje tenisový kurt nebo nový blok domů, mají právo na to vyjádřit svůj názor. Nemají pocit, že jsou neprospěšní a už jen dožívají, ale že se účastní aktivního společenského života, pomáhají svými zkušenostmi a jsou veřejně činní. Myslím si, že spoustu seniorů tady by potěšilo, kdyby je společnost oslovila a zeptala se na názor. A ani mladí lidé se nemusí bát poradit se se starším člověkem. Vždyť je to přirozené, " dodává.

Nejen sociální účast a kulturní zážitky, ale i oblast sportovního vyžití je v diskusi. Co se týká samotných aktivit pro seniory, je nabídka v metropoli velmi pestrá. Na starší občany myslí nejen pražské bazény, které jim vyhrazují časový prostor, ale rovněž vznikl i venkovní sportovní areál jim určený. Sport park jim zdarma nabízí například stroje, které jsou podobné těm ve fitness centrech, ale jsou uzpůsobené pro starší věkovou skupinu.

ANKETA: Jak se ve společenské Praze žije seniorům?

Zdeňka Poslední, 75 let

Společenského vyžití, mám-li soudit podle sebe, je v Praze opravdu dost, ale nemáme, jako senioři, často na svou účast peníze. Vypravuji se na předpremiéry a představení zdarma, protože mám ráda divadlo. Pokud se mi třeba podaří sehnat vstupenku se slevou přes Svaz zdravotně postižených, ráda toho využívám. Ale také jezdím do Ďáblic, kde se seniory třeba malujeme na sklo, paspartujeme, teď budeme dělat adventní věnce.

Jana Nováková, 76 let

Pro mě je určitě kulturní vyžití dostačující. Navštěvuji různé akce. U Písecké brány jsou třeba pořady pro seniory. Chodím na cvičení paměti, přihlásila jsem se do kurzu počítačů pro seniory. Taky jsem členkou Sokola na Praze 6. To vše, co jsem jmenovala, je zdarma. Mrzí mě, že v muzeích a galeriích ruší akce pro seniory, jako třeba středy zdarma ve Veletržním paláci. Teď jsou výstavy drahé, tak už na ně na všechny jako dřív nechodím. Ono se to nezdá ale i 80 korun je pro důchodce dost.

Alois Čížek, 67 let

Mělo by být více kulturních středisek, kde by se mohli senioři setkávat. Na základě toho teprve organizovat aktivity. Je spousta akcí, ale jsou nepromyšlené a vzájemně se tříští. Napřed bych seniory sdružil a nechal je vyjádřit se o jejich potřebách. Myslím, že pro některé je tu draze. Je tu mnoho sociálních rozdílů. Někdo je na tom lépe, jiný je finančně poddimenzovaný. Já osobně bych si přál, aby pro nás vznikl knižní spolek.

Zdeněk Ondrák, 87 let

Každému se žije jinak. Záleží to na penězích a především na tom, jak se člověk cítí. I když finance má, tak už to jako za mlada, kdy chodil do společnosti, není a mnohé si už musí odpustit. Nejraději ze všeho chodím jen tak na procházky. A ano. Vstupné je velice drahé. Kdyby stálo do stokoruny, …ale všude chtějí dvě stě, tři sta a více. Naposledy jsem chtěl jít v Holešovicích na představení. Vstupenka stála 450 korun. Tak jsem si ho odpustil. Mám invalidní průkazku, ale ta neplatí všude.

Pražská rada seniorů

Pražská rada seniorů, která byla založena a zvolena v říjnu 2012, je poradním orgánem pražského zastupitelstva a magistrátu. Za svou prioritu považuje prosazování zájmů seniorů, kterých v hlavním městě žije 275 tisíc. Chce jim pomáhat se sociálními otázkami, stejně tak při začleňování do aktivního života.