Vedení Prahy 8 totiž chystá sloučit dosavadních sedm objektů rozptýlených po celé městské části. Je to tedy pro obyvatele Prahy 8 dobrá zpráva? Jak pro které.

Opozice a některá sdružení jsou přesvědčena o tom, že financování projektu Nová Palmovka, které kromě samotné radnice nabídne i komerční prostory, je netransparentní 
a pro občany nevýhodné. To ale Ondřej Gros, zástupce starosty a člen Komise pro obecní majetek popírá.

„Celá záležitost proběhla jako transparentní veřejná zakázka, zcela platně ji schválilo zastupitelstvo. Na základně anonymního udání věc zkoumal i Úřad pro hospodářskou soutěž a neshledal na ní nic závadného. Navíc pro projekt a jeho financování hlasovali i někteří zastupitelé z opozičních lavic," řekl Pražskému deníku radní Ondřej Gros (ODS).

fb-pd-podval

O tom, že je všechno podle práva, nepochybuje ani opoziční politik, Roman Petrus (ČSSD). „Zastupitelstvo tento projekt sice řádně odsouhlasilo, ale jen o jediný hlas," připomíná Petrus.

Petrus proto dodává, že u takto důležité stavby, která architektonicky ovlivní ráz dolní Libně, je to chabý mandát pro investování více než jedné miliardy.

Celá stavba (radnice i komerční prostory) vyjdou osmou městskou část na více jak miliardu korun. Samotná budova radnice bude stát necelou půl miliardu.

„Je to tedy jedna z nejlevnějších radnic stavěných v poslední době v Praze. Když jsme zvažovali možnost rekonstrukce „bílého" domu U Meteoru 6, stanovila studie částku ve výši 500 až 600 milionů korun, což je cena nové radnice," vypočítává Gros. A doplňuje, že městské části navíc zbudou původní nemovitosti, které mohou prodat či pronajmout. Nová Palmovka se stane podle radnice také společenským centrem, náměstím. A tím dojde k oživení této lokality.

Peníze z privatizace

A z čeho bude projekt Nová Palmovka financován? Městská část má vlastní prostředky na pokrytí celé stavby. Více než miliardu korun zaplatí z prostředků získaných z již ukončené etapy privatizace bytového fondu.

Pozemky jsou navíc ve vlastnictví městské části, takže obec nemusí vynakládat žádné další peníze. Ale ani tento fakt opozici neuklidňuje. „Dolní Libeň je velmi problematická a architektonicky nejednotná. Vše by se tedy mělo řešit v jednom rámci, ale oni začali rovnou radnicí," stěžuje si Roman Petrus.

Občanskému sdružení OSM zase vadí, že většina prostor kolem radnice bude komerčních. Proto na jaře sdružení provedlo orientační sociologický výzkum. Z výsledků, které sdružení prezentuje na svých webových stránkách, vyplynulo, že téměř dvě třetiny z více než tří set účastníků výzkumu s výstavbou radnice nesouhlasí. Proč?

Volné finanční prostředky by se podle nich měly využít účelněji například k výstavbě cenově dostupných bytů pro mladé a sociálně slabé občany, jeslí, mateřských školek, dětských hřišť či parků.

Vedení Prahy 8 si ale za stavbou nové radnice stojí. Svým občanům slibuje moderní, bezbariérovou radnici, která prý bude příjemná nejen pro návštěvníky, ale i pro úředníky. Ti se zde dočkají nového klimatizovaného pracoviště.

Sloučené úřady

Zenklova 35 (Libeňský zámek)

U Meteoru 6 („bílý" dům)

U Meteoru 8

U Meteoru 10 (provizorní stavby „teskáče", které jsou v provozu na základě výjimky pro užívání do roku 2014)

Na Košince 1 (Grabova vila),

Těšínská 600 (KD Krakov)

Čimická 780