Nova naplánovala na 19. října přímý přenos jejich duelu od 19:55. Česká televize odvysílá ve stejný den z pražského Kongresového centra superdebatu celostátních lídrů deseti stran, které mají největší volební potenciál. Proti plánu ji posunula o hodinu a půl na 21:30. Jestliže se pozvaný celostátní lídr pořadu nezúčastní, jeho místo zůstane prázdné, sdělila dnes veřejnoprávní televize.

Česká televize dosavadní předvolební tematické debaty vysílala vždy od 20:00 a původně na tento čas plánovala také superdebatu v předvečer voleb. "Chceme umožnit účast všem lídrům, kteří podle průzkumu volebního potenciálu mají šanci na zvolení, respektive umístili se na prvním až desátém místě," vysvětlila časový posun mluvčí ČT Karolína Blinková.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek
Ve volbách by zvítězilo ANO, ale dále oslabuje, ukázal průzkum

V průzkumu volebního potenciálu, který pro ČT na přelomu září a října provedly agentury Median a Kantar TNS, získalo ANO 32,5 procenta, sociální demokracie 16,5 procenta, ODS 15 procent, Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury 14,5 procenta a Piráti 14 procent. Komunisté by mohli dostat až 13 procent, TOP 09 až 12,5 procenta, STAN až 12 procent, lidovci až 10,5 procenta a Zelení až sedm procent.

Údaj zahrnuje přesvědčené voliče i lidi uvažující o výběru konkrétní strany, průzkumu se účastnilo 3093 lidí. Další strany se v průzkumu nedostaly přes pět procent, což je hranice pro vstup do Sněmovny.

Lubomír Zaorálek.
Lubomír Zaorálek: Nesmíme připustit, aby karty rozdávalo několik velkých hráčů

Superdebatu Poslední slovo bude v ČT moderovat Václav Moravec, na programech ČT1 a ČT24 potrvá dvě hodiny. "V rámci superdebaty dostanou prostor i další zástupci pozvaných stran a hnutí, a to prostřednictvím on-line zóny," uvedla Blinková. V prostorách Kongresového centra budou odpovídat na dotazy diváků z webové stránky www.superdebata.cz. Rozhovory v on-line zóně povede moderátorka Zuzana Tvarůžková.

K přímé konfrontaci na Nově den před volbami Babiš vyzval Zaorálka v polovině září. "Slušné, čestné. Jeden na jednoho. Přijímám. Přijďte, mě už v dubnu pozvala TV Nova na 19. října a zve i Vás," napsal na sociální síti. Zaorálek výzvu přijal a sdělil, že k účasti v debatě Novy ho přesvědčil Babišův záměr usnadnit příliv levné pracovní síly ze zahraničí.

David Rath.
Nechci přitápět pod kotlem, řekl Pelikán na adresu soudců v Rathově kauze