Aktivisté se musejí nejprve o návrhu poradit. Budovu na Žižkově, kterou nyní obývají nelegálně, by se mohl pokusit získat magistrát. Mohlo by v něm sídlit centrum s prostory pro neziskové organizace.

Nejprve chtějí sociální demokraté počkat na názor aktivistů, poté návrh předloží městské radě. „Pro objekt (ve Znojemské ulici) nemá magistrát využití, je dlouhodobě nevyužíván," vysvětlila Ropková. Starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ) podle ní se záměrem souhlasí, městská část to ale nepotvrdila.

„Magistrát s městskou částí Praha 4 ohledně přemístění Kliniky nejednal a dosavadní oficiální pozice městské části trvající již několik let je, že by objekt ve Znojemské měl být navrácen původnímu účelu – vzdělávání nebo předškolní výchově," řekl na dotaz mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Z budovy měla být školka

Městská část chtěla budovu využít jako školku, dostala na její opravy dotaci 20 milionů korun, magistrátu ji ale nakonec vrátila, protože získala zpět blízkou školku v Horáčkově ulici. „Bylo by možné jednat i o nějaké finanční účasti města na uvedení do provozuschopného stavu," dodala Ropková.

Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka slibuje pražská sociální demokracie opět rozdávat z cizího. „Petr Dolínek nabízí ‚klinikářům' budovu na Praze 4, která je zatím ve výpůjčce městské části, aniž by o tom s kýmkoliv mluvil nebo to projednal. Přesně podle hesla: Z cizího krev neteče," uvedl na dotaz.

Objekt na Žižkově by Praha podle Dolínka mohla od státu odkoupit. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ji může bezplatně převést jen na organizační složky státu, což magistrát podle dřívějších slov ředitelky úřadu Kateřiny Arajmu není.

„Pokud bychom žádost obdrželi, budeme se jí samozřejmě zabývat. Podle budoucího způsobu využití, který by magistrát musel důkladně zdůvodnit, bychom přistoupili k dalším krokům," uvedl mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Potřebnost objektu musí posoudit vládní dislokační komise. Až rozhodne, jestli je pro stát potřebná, může ÚZSVM případně připravit její prodej.

Budovu sami opravili

Squatteři budovu v Jeseniově 60 na Žižkově obsadili na konci listopadu 2014, po několika měsících a svolení vlády se jim podařilo objekt si vypůjčit. Smlouva jim skončila před týdnem, od té doby budovu obývají nelegálně. ÚZSVM minulý týden podal policii podnět, aby prošetřila, jestli obsazením budovy neporušují zákon.

Na podporu centra v minulosti demonstrovaly stovky lidí. V budově fungovala například komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádají se v ní přednášky a koncerty. Programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. Především svépomocí aktivisté budovu i opravili. Odmítají dotace samosprávy a velkých sponzorů.

Čtěte také: Zastupitelé Prahy 3 o Klinice nejednali, neschválili program