Chovanec na tiskové konferenci uvedl, že pokud chce ČR zůstat bezpečnou zemí, musí bezpečnost zaplatit. "Ty prostředky mají mířit na nová místa pro policisty, na protiteroristická opatření. Jsou to peníze, které cíleně míří, nejsou to peníze, které bychom chtěli takzvaně projíst," řekl. Bezpečnost podle něj už není samozřejmostí, ale zůstává konkurenční výhodou ČR.

Sobotka řekl, že bezpečnost bude jednou z priorit, podle kterých bude sociální demokracie posuzovat návrh zákona o státním rozpočtu. "Ministr vnitra má v tomto naši jednoznačnou podporu," řekl. Další klíčovou věcí je podle premiéra sociální soudržnost. Ocenil, že kabinet zvyšuje platy ve zdravotnictví, školství a dalších zaměstnanců státní správy.

ČSSD bude také trvat na zajištění prostředků na sociální služby, uvedl Sobotka. "Chceme, aby dotace, které příští rok půjdou na sociální služby, byly alespoň minimálně v rozsahu devíti miliard korun," řekl. Zlepšit se má podle něj také financování vysokých škol, posílit je třeba finance určené na zvýšení kapacit mateřských a základních škol. Rozpočet by měl mít víc investiční charakter, dodal.

Chovanec chce vedle bezpečnosti podporovat hasiče a dobrovolné hasiče a soustředit se také na elektronizaci státní správy, která má umožnit lidem vyřídit řadu záležitostí bez cesty na úřad. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek považuje za hlavní priority svého resortu modernizaci průmyslu v rámci koncepce Průmysl 4.0, ale také posílení ochrany spotřebitelů mimo jiné modernizací České obchodní inspekce.

Ministryně školství Kateřina Valachová plánuje v září představit program boje s šikanou ve školách. "Vedle toho představíme analýzu mezd odměňování pracovníků na vysokých školách," řekla. Bez kvalitních vysokoškolských pedagogů nebudeme mít v budoucnu žádné profese, uvedla.

Ochrana Čechů v zahraničí

Diplomacie se pod vedením Lubomíra Zaorálka plánuje zaměřit na ochranu Čechů v zahraničí, konsolidaci míst, kde probíhají ozbrojené konflikty, a podporu akceschopnosti a politického vlivu Evropské unie. Ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier chce prosadit předpis na ochranu oznamovatelů korupce nebo se znovu pokusit prosadit rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Poslední pokus skončil v květnu neúspěšně po zamítnutí ústavní novely v Senátu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si za prioritu dává zálohované výživné a úpravu sociálního bydlení. "Zákon o sociálním bydlení tady čtvrtstoletí chybí. To je velice významná priorita, může vyřešit bytovou nouzi celé řady osob," řekl Dientsbier a jmenoval důchodce či rodiče samoživitele.