„Je třeba věci uvést na pravou míru, vše je zatím ve fázi záměru. Město je totiž vlastník osady, radnice Prahy 5 je jejím pověřeným správcem," vysvětlovala Ivona Kratochvílová, mluvčí radnice. Podle Kratochvílové je takzvaná nečinnost v otázce revitalizace osady jen zdánlivým jevem. „Už v těchto jarních měsících budou na dané téma následovat diskuze s odbornou i laickou veřejností," upřesnila mluvčí.

Radnice „pětky" v letošním lednu schválila projekt na obnovu bývalé dělnické osady. „Ten nabídne atraktivní městský prostor, který občanům poskytne příjemné prostředí vhodné k procházkám, ale i kulturnímu vyžití či vzdělávání. Sloužit bude i různým volnočasovým aktivitám, tedy k rekreaci a sportu," sdělil starosta Miroslav Zelený.

V rámci schváleného projektu se podle radnice zrekonstruují objekty, u nichž je to technicky proveditelné a rovněž ty, které mají v hledáčku orgány památkové péče. Místo zbylých staveb se postupně vybudují nové domy zachovávající půdorysnou stopu, tak i původní velikost, uvádí se ve zprávě radnice Prahy 5.

Zbořeniště dělá Smíchovu ostudu

„Je to pořád dokola. Mluví se a mluví, nikdo nic nedělá. Zato celé toto zbořeniště dělá Smíchovu už dlouhé roky jenom pořádnou ostudu," upozorňovala Milada Brunclíková z Košíř. Další oslovení obyvatelé Smíchova rovněž nedoufají, že se s osudem inkriminované osady pohne k lepšímu.

„Historie této kolonie už je dávno v prachu. Mladou generaci nějaká Buďánka už zajímat nebude, protože je nezajímavá už teď. Jen samé ruiny a křoví, jak v nějakém hororu," popisoval své dojmy František Holecký, který prý na Smíchově bydlí už téměř padesát let. „Kdyby ty dělníky z těch baráků nevyhnali, dneska by nebyl žádný problém," dodal s tím, že si ani nedovede představit tu částku, která na případnou obnovu padne.

Představu má ale radnice Prahy 5. Ta uvádí, že pro finanční krytí projektu je uvažováno s vícezdrojovým financováním. Správce osady, tedy radnice, uvažuje investovat do komunikací a infrastruktury. Pro první etapu je podle radnice možné využít takzvané Švýcarské fondy, což je program bilaterární finanční pomoci mezi Švýcarskem a Českou republikou.

Připravuje se veřejná prezentace projektu

„Zásadně odmítáme, že bychom nic nedělali, právě naopak. Současné vedení radnice prosadilo vypovězení smluv se společností Geosan Alfa. Právě naše koalice prosadila záměr na revitalizaci osady Buďánka," brání se starosta Miroslav Zelený s úvahou, zda činy primátora Tomáše Hudečka či některého z radních není snahou zastavit proces revitalizace a tuto historicky cennou lokalitu „zašmelit" některému z developerů.

Podle předsedy Komise pro místní rozvoj Tomáše Homoly je to odplata bývalého starosty Klímy současnému starostovi, který ho nahradil.

Radnice „pětky" v současné době připravuje veřejnou prezentaci projektu dne 19. února v sále zastupitelstva.

V bývalé kolonii Buďánka bydleli dělníci Tatry Smíchov či břevnovské cihelny. Měla asi 20 domků pro 300 obyvatel a je dodnes památkovou zónou. Postavena byla v letech 1800 až 1840.

Anketa: Co byste udělali s bývalou osadou Buďánka?

Olga Žvárková, Praha 5: Opravit už tahle nebohá osada asi nejde, skanzen už to taky nebude, takže nevím, co tady ještě kdo chce zachovávat. Vždyť je to obyčejné smetiště už spoustu let! Takže zbourat a není co řešit.

Anežka Nováková, Praha 5: Znám to tady velmi dobře a je mi líto, že to takhle dopadlo. Když z domu člověka vyženete, a jiný se o něj nestará, pak ten dům dřív nebo později stejně spadne. Vidíte, a tady už nejeden zchátral natolik, že zachránit nejdou. Zbourat!

Jiří Dlhý, Praha 5: Já bych se o záchranu osobně pokusil. Protože pořád lepší, než aby místo toho zbořeniště vyrostl nějaký supermarket. Taky by tyto zajímavé pozemky mohl někdo zneužít k něčemu úplně jinému.

Michal Kubrycht, Praha 4: Zbourat nebo opravit podle mě vyjde na stejné peníze. Osobně je mi líto, že to takhle dopadlo, mám tyto zbytky domů v podstatě často na očích. To jsme my Češi nejdřív se něco zničí a pak se křičí, jak budeme zachraňovat.

Vážení čtenáři, i váš názor nás zajímá! Dejte nám vědět v diskuzi pod tímto článkem.