S organizací veřejné dopravy jsou podle posledních průzkumů společnosti Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v metropoli a jejím okolí, spokojeny tři čtvrtiny cestujících. Oceňují zejména dobrou dostupnost zastávek a častou frekvenci jednotlivých spojů. Informoval o tom mluvčí společnosti Filip Drápal.

Průzkum o využívání veřejné dopravy a názoru cestujících na kvalitu a úroveň cestování se uskutečnil v závěru loňského roku a zúčastnilo se jej 1000 respondentů z celé České republiky. „Průzkum se týkal všech dopravních prostředků, včetně vlaků, autobusů a v Praze metra a tramvají,“ řekl Drápal.

Co zlepšit? Čistotu

Podle výsledků týkajících se Pražské integrované dopravy, kam patří metropole a přilehlé části Středočeského kraje, je s organizací veřejné dopravy v metropoli spokojeno 72 procent dotázaných. Naopak zlepšit by se podle respondentů měla čistota. Cestujícím v dopravních prostředcích vadí zejména bezdomovci a jiní nepřizpůsobiví občané. Pražané by uvítali také nižší jízdné. „Překvapivým závěrem je, že obecná spokojenost s veřejnou dopravou roste spolu s rostoucím vzděláním a vyššími příjmy,“ dodává mluvčí.

Veřejnou dopravu alespoň jednou za tři měsíce využije až 80 procent respondentů. Denně do autobusů či vlaků usedá 30 procent dotázaných. Důvodů je hned několik. Téměř 60 procent cestujících nemá jinou možnost pohybu po městě, cesta veřejnými prostředky je ale také rychlejší a levnější než například jízda autem.

Ve srovnání s ostatními částmi republiky je v hlavním městě obecně vyšší spokojenost s organizací veřejné dopravy, a to o 11 procent. Pražané také mnohem častěji kupují předplatní časové jízdenky, především roční.