Mnoho výzev stojí v příštích čtyřech letech před Pražany ostře sledovaným rezortem dopravy. Jeho nový šéf Adam Scheinherr (Praha sobě) bude mít za úkol mj. rozšířit a ještě více sjednotit systém parkovacích zón, synchronizovat křižovatky, modernizovat vozový park Dopravního podniku, postavit velká záchytná parkoviště.

Dvorecký most - vizualizace.
Nová pražská koalice chce zavést pozici hlavního cykloarchitekta

Budoucí radní plánuje i rozsáhlé rekonstrukce chátrajících silnic a mostů včetně Libeňského i stavbu Dvoreckého mostu nebo nových tramvajových tratí.

Celkově chce nová koalice zvýšit podporu veřejné dopravy. Třeba i pilotním projektem „vodní tramvaje“. Koalice se navzdory výhradám některých členů vůči tunelovému komplexu Blanka jednoznačně hlásí i k jeho dobudování v nákladnější variantě ve stylu městské dálnice. „Okruh je pro nás jednoznačná priorita a bez tunelu se neobejde – na tom máme v koalici shodu,“ uvedl v té souvislosti Scheinherr.

Odblokujeme výstavbu

Rozšířit nabídku i dostupnost bydlení má zapojení Prahy do přípravy změn zákonů. Podle Hany Marvanové (Spojené síly pro Prahu), příští radní pro legislativu, může metropole buď přijít s vlastním návrhem anebo připomínkovat vládní návrhy třeba skrze poslance. „Chceme se každopádně účastnit legislativního procesu na přípravě nového stavebního zákona i na akutní novelizaci toho současného,“ sdělila Marvanová.

Hana Kordová Marvanová.
Marvanová: Praha může ručit za hypotéky sestrám či policistům

Magistrát podle ní také prověří, v jakých konkrétních případech a proč dochází k průtahům ve stavebním řízení. A programové prohlášení zmiňuje i možnost zavedení centrálního stavebního úřadu pro velké stavební projekty, aniž by se rušily stavební úřady v městských částech pro ty menší.

Učitelé dostanou více peněz

V oblasti regionálního školství chystají noví lídři hlavního města např. nové školky v malých městských částech na okrajích Prahy, kde je jejich síť podle analýzy IPR nedostatečná. Příspěvky města na platy pražských pedagogů mají příští rok dosáhnout miliardy korun a do roku 2020 miliardy a půl.

Tesla Hloubětín.
Na místě areálu hloubětínské Tesly má vyrůst obří obytná čtvrť pro tisíce lidí

Podle nastávajícího radního pro školství Víta Šimrala (Piráti) ale nebude suma rozdělená rovným dílem. „Tyto peníze budou mezi školy distribuovány na základě mechanismu, kterým podpoříme hlavně učitele, jež mají zájem o inovaci výuky a práci nad rámec kurikula,“ upřesnil Šimral.

Koalice se zavazuje také např. ke zveřejňování veškerých informací o prodejích obecního majetku, který není určen pro bydlení. Zvýšit se mají oproti současnosti i celkové investice, které mají mířit především do infrastruktury, veřejných prostranství a bydlení. Koaliční partneři se dohodli také na záměru vybudovat „muzeum nesvobody“, které by přibližovalo historii moderních diktatur. Vhodné místo pro novu budovu se bude hledat.

Vizualizace projektu nového pavilonu goril v Zoo Praha.
Zoo Praha chce kvůli povodním nový pavilon goril. Stavba by mohla začít na jaře