Do podzimních komunálních voleb se přihlásila strana Jauner Československo 2018, ačkoliv vznikla a zaregistrována byla teprve letos v červnu. Jejím zakladatelem a lídrem je artista Václav Šimek, který se bude o hlasy voličů ucházet v Olomouci.

„Volební šapitó“ postavil Šimkův Jauner kromě centra Hané (45 kandidátů) ještě v dalších dvou obcích Charváty a Dehtáry s devíti lidmi - v deseti městech včetně Brna či Ostravy jde do boje o zastupitelská křesla jen s jedním člověkem.

Letní Letná. Ilustrační foto.
Zvířata jinak než v cirkuse. Artisté, klauni i tanečníci rozdovádí Letní Letnou

Jezdec v glóbusu smrti

Teoreticky by měli mít cirkusáci největší naději na úspěch v Praze, kde je na kandidátce celkem 65 jmen - včetně členů slavného rodu Berousků a majitelů cirkusů Humberto, Sultán či Andres. Komicky působí výčet profesí některých kandidátů - jezdec v glóbusu smrti, žonglér, klaun nebo iluzionista v důchodu. Nechybí ani krotitel exotických zvířat. Ministerstvo vnitra registrující volební kandidátky nijak neověřuje správnost údajů, takže si tam vlastně každý může napsat, co chce.

Drezúra slonů.
Nejslavnější Evropský cirkus HUMBERTO se vrací do Prahy!

Avšak podle vyjádření některých osob uvedených na pražské kandidátce by stejně mohlo dojít k nějakým úpravám. Proč? Vždyť někdo ani neví, že by takové „cirkusové číslo“ měl absolvovat. „Říkal mi (předseda hnutí Šimek), že bude něco dělat. Sám jsem mu ale řekl, že na to nemám čas, protože mám dost starostí s cirkusem,“ řekl například serveru Lidovky.cz Karel Berousek, majitel cirkusu Sultán. Podobně hovořil i Jiří Berousek, vlastník cirkusu Berousek, pro iDNES.cz.

Šimek mimochodem v minulosti neúspěšně kandidoval do senátu za Národní demokracii pod vedením Adama B. Bartoše, jehož výroky soud označil jako xenofobní a za protižidovské texty mu udělil dvouletou podmínku.

Kandidát Pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib.
Jak ochladit Prahu? Piráti před volbami zezelenali. Chtějí milion stromů i pítka

Zrušení EET

Nyní si Šimek na Facebooku stěžuje, že na všechno sám nestačí a spolustraníky ve velmi dlouhém (a chvílemi nesrozumitelném) příspěvku vyzval, aby se styděli. „Na shromáždění do Ostravy jsme přijeli jen čtyři – dva z Olomouce, dva od Ostravy. Jsem unavený, zklamaný a je mi špatně každý den víc a víc,“ napsal lídr jauneráků (tak se dříve označovali „světský“, tedy kolotočáři a lidé od cirkusu).

Volební program strany Jauner Československo 2018 shrnul předseda Václav Šimek také na sociální síti a rovněž tento příspěvek je místy trochu chaotický. „Aby stát a občané ČR se dočkali svého a byli bohatší, měli víc peněz i občané v peněženkách a ne jen k pokrytí existenčních nákladů s exekutorskou mafií v zádech!“ zní jedno ze Šimkových hesel.

Hnutí Praha sobě nasbíralo podpisy pro kandidaturu v komunálních volbách.
Pokus nevyšel? Praha sobě jde do voleb i jako politická strana

Mezi jednotlivými body programu zaujme třeba požadavek na to, aby nerostné bohatství a existenčně důležitá zařízení byly ve výhradním majetku národa. Šimek by také chtěl zvýšit důchody, ulevit podnikatelům a zrušit elektronickou evidenci tržeb či DPH u produktů pro potřeby dětí i těhotných žen.

Zelení proti nám bojují

Anna Alešová, trojka pražské kandidátky, zase tvrdí, že cirkusoví umělci jdou do komunální politiky se záměrem zlepšit podmínky ve své branži. „Cirkus je pro děti, je to kultura. Chtěli bychom, aby se pro nás zlepšily podmínky, abychom třeba nemuseli tolik platit za pozemky. V České republice jsou jenom dvě místa, kde něco pro cirkusy a děti dělají. Jenom plaťte, plaťte, i za ty reklamy je to spoustu peněz,“ citoval Alešovou, s níž kandiduje také její manžel a syn, server Aktuálně.cz.

Magistrát hl. města Prahy.
Magistrátní volby se letos obejdou bez „celebrit“. ANO a Piráti mají manažery

„Chtěli bychom také uhájit, aby tady v republice zůstala zvířátka, protože to stálo spousty peněz a hodně proti nám bojují zelení a my se chceme bránit, protože pro kulturu se dělá hrozně málo,“ doplnila Alešová. Zřejmě narážela na červencovou kauzu, kdy celní správa obvinila provozovatele zooparku a nositele slavného cirkusového jména Ludvíka Berouska ze zabíjení tygrů a nelegálního obchodování s Vietnamci kvůli produktům čínské medicíny.

Poněkud komickou tečku této Šimkově manéži ještě dodává předvolební slogan na facebookových stránkách zakladatele, kde se mimo jiné píše: „Zrušit platy politiků!“ Minimálně do konce října jsou na tomto bizarním politickém kolotoči prodloužené jízdy…

Celníci a inspektoři odhalili nelegální obchod s tygry
Šílené podmínky. Berousek prodával tygry Vietnamcům kvůli čínské medicíně