Pochází z první emise platidel Československé republiky a měla tehdy nejvyšší nominální hodnotou. Její současná hodnota se podle odhadů pohybuje mezi třemi a pěti miliony korun a patří k nejvzácnějším československým platidlům.

„Tato první emise se po vzniku republiky realizovala narychlo, byla technicky nedokonalá a měla jen omezené množství ochranných prvků. Proto byla napadena padělateli, a stát tak již od roku 1920 začal jednotlivé nominály této emise stahovat z oběhu,“ vysvětlil Roman Veselý ze společnosti Aurea Numismatika, která pětitisícikorunu na veletrhu představí.

„Tato státovka navíc souzní i s tématem letošního veletrhu, kterým je krása ženy: jejím ústředním motivem je nádherný secesní portrét ženy. Autorem této pětitisícikoruny je slavný malíř a obdivovatel ženské krásy Alfons Mucha,“ doplnil k tomu prezident pořadatelské Asociace starožitníků Jan Neumann, který je sám numismatikem.

Nejvzácnější platidlo

Pětitisícových státovek bylo vydáno celkem 500 599 kusů, z nichž se během stahování z oběhu nevrátilo pouze 98 kusů. „Dnes je znám výskyt 36 z nich, velká část je ve sbírkách zahraničních bank, které státovku dostaly v době platnosti jako bankovní vzory. V soukromých sbírkách je jen zlomek těchto státovek, proto lze říci, že se jedná o naše nejvzácnější platidlo,“ sdělil Veselý.

Na veletrhu představí také například padesátidukátovou pamětní medaili vydanou v roce 1929 k miléniu sv. Václava a k dostavbě Chrámu sv. Víta nebo autentický královský a císařský dukát vydaný Karlem IV.

Ženská krása v umění

Prodejní veletrh Antique se letos v prostorách Novoměstské radnice odehraje už po 37. Jeho tématem bude Ženská krása v umění – od Věstonické Venuše po současnost. Veletrh se tak ve svých expozicích zaměří právě na různé podoby ženské krásy a její ztvárnění v dílech malířů, grafiků, sochařů i fotografů.

Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné na detailně propracované figury tanečnic z dílny francouzského umělce Demetra Chiparuse, ženské figury Ferdinanda Preisse nebo díla předního českého představitele dekorativismu Jaroslava Horejce.

Čtěte také: Věž Novoměstské radnice se otevřela návštěvníkům