Pro návrh Pirátů hlasovalo 13 z celkem 65 zastupitelů. „Chtěli jsme se vzdát odměn, které dostáváme za výkon funkce zastupitele, protože nás lidi zvolili do sněmovny. Jakub Michálek napsal dopis úřadu a ten mu sdělil, že potřebujeme souhlas zastupitelstva. Požádali jsme o něj a nedostali jsme ho, pro bylo pouhých devět zastupitelů mimo náš klub. Člověk chce přenechat městu peníze a nejde to. Fakt Kocourkov,“ uvedl zastupitel a rovněž nově zvolený poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Ilustrační foto.
Podvodníci nabízejí elektřinu z údajné aukce, zaštiťují se radnicí

Mají nárok na náhradu mzdy

Zastupitelé, kteří mají civilní zaměstnání, dostávají od města náhradu za účast na jednání ve výši několika tisíc korun. Výše náhrady se odvíjí od toho, zda jsou pouze zastupiteli, nebo například předsedy magistrátních výborů. Piráti se chtěli vzdát částky 5000 korun plus 450 korun za každou započatou hodinu jednání. Druhé částky se mohou vzdát bez souhlasu zastupitelstva, té první nikoli.

Hradčany Praha. Ilustrační foto.
Vzkaz bývalých prezidentských uchazečů: Vybírejte kandidáty s dobrou pověstí

Piráti mají v zastupitelstvu čtyři členy a tři z nich, Michálek, Ferjenčík a Ondřej Profant, se stali poslanci. Post předsedy klubu po Michálkovi převzal zastupitel Adam Zábranský, který se do sněmovny nedostal. Ve volbách do sněmovny získala strana 10,8 procenta hlasů, v Praze to bylo 17,6 procenta.

Magistrát hl. města Prahy.
Pražští zastupitelé schválili projekt dostavby vnitřního okruhu