Už tři tisíce lidí zbavil pražský specialista z Asklepionu chrápání Všech tři tisíce pacientů zbavil obtíží a rizika lékař, specialista ORL Tomáš Moravec ze soukromé kliniky Asklepion sídlící na pražských Vinohradech.

Podle vlastních slov poměrně jednoduchý, zato však vysoce účinný zákrok provádí již deset let. „Používáme speciální laserovou diodu. Dokáže odstranit chrápání, ale také pomůže například od chronické rýmy či nosních polypů,“ vysvětluje Moravec.

Ještě před tím, žen se v Asklepionu začalo „operovat“ chrápání, bylo v České republice pacientům možno ulevit pouze speciálními „rovnátky“, která přidržovala povolené měkké horní patro. Nyní se dle Moravce problém řeší ambulantně během neuvěřitelných patnácti minut. „Po vstupním ORL vyšetření se ihned přistoupí k zákroku, který je pravda, trochu nepříjemný a následuje po něm hojení bolestivé asi jako angína,“ popisuje Moravec a přikládá výsledky. „Celé dvě třetiny ošetřených pacientů je s výsledkem zcela spokojeno. U dalších dvaceti procent chrápání významně ustoupilo,“ dodává Moravec.

A v čem je vlastně chrápání tak nebezpečné? Lékařské studie prokázaly, že chrápající lidé častěji trpí srdeční arytmií, vysokým krevním tlakem, ischemickou chorobou srdeční, či cévními mozkovými příhodami. Hrozí také zástava dechu při tak zvaných apnoických pauzách.