Plánovala se tu stavba koncertní arény, která kvůli přístupu radnice a peticím nakonec padla. Teď, když Live Nation plánuje v lokalitě Na Jelenách magashow americké hvězdy Madonny, se však kritika z řad občanů vrací.

Místo, které v současnosti slouží jako protihlukový val a připomíná spíš hromadu hlíny, totiž leží jen několik desítek metrů od panelových domů, v nichž žijí lidé. A právě ti s hrůzou tvrdí: pod okny nám vyroste podium, proti kterému jsme bojovali už před čtyřmi lety. Pořadatelé z koncertní agentury Live Nation ale uklidňují, že dopad na obyvatele bude co nejmenší.

Další čtyři koncerty?

„Je to drzost. Koncert Madonny totiž není jediný, který se má v lokalitě Na Jelenách odehrát. V dalším roce už jsou naplánovány snad další čtyři. O tom, že tu nikdo koncertní místo nechce svědčí i fakt, že před lety, kdy byla otázka aktuální, se pod petici během 48 hodin podepsalo 4,5 tisíce lidí,“ tvrdí Jiří Štyler z občanského sdružení Chodov.

Tomu především vadí, že koncert přivede na Jižní Město auta, která budou parkovat mezi paneláky a také v části Šeberova a Kunratic.

Chybí podobný prostor

Zástupce koncertní agentury Live Nation, která Madonnu do Čech přiveze, mají své záměry před obyvateli zveřejnit na čtvrtečním zasedání zastupitelstva v Praze 11. Do té doby se nechce podrobnosti zveřejňovat. Podle informací Deníku už ale společnost dodala všechny materiály, aby ji magistrát mohl pozemek pronajmout.

„Lokalita na Chodově je pro koncert vhodná především proto, že je kousek od metra a navíc pojme až sedmdesát tisíc lidí. My už delší dobu upozorňujeme na to, že v Česku chybí místo, vyjma fotbalových stadionů, kde by se dali pořádat hudební show pro více jak 45 tisíc,“ popsal Deníku mluvčí Live Nation Petr Novák.

Úpravybudou dočasné

Zároveň připomněl, že jiný koncert agentura na Chodově letos neplánuje. „S pořádáním máme mnohaleté zkušenosti, a samozřejmě se snažíme všechno řešit v návaznosti, aby byl dopad na místní co nejmenší. Navíc úpravy i pódium budou dočasné,“ doplnil.

Podle mluvčí radnice jedenácté městské části Andrey Wolfové úřad koncert zakázat nemůže. „Svoje stanoviska mohou zastupitelé vyjádřit koncem týdne. Musejí se především dořešit přístupové cesty. Od metra k valu totiž není souvislá cesta. Počítá se rovněž s tím, že budou uzavřeny některé ulice,“ řekla.

Na koncert do okna

Zejména mladší Pražané, kteří bydlí poblíž pět let nevyužitého valu se ale naopak už teď těší. „Na koncert nepůjdu, ale třeba Madonnu uslyším z okna,“ doufá třináctiletá Markéta z Prahy 11.

Madonna by měla v Praze vystoupit 13. srpna, vstupenky se budou pohybovat v rozmezí od 995 do 7995 korun a začnou se prodávat tuto sobotu v 9 hodin.