VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chemik: Bez parfumace by mýdla a čistící prostředky zapáchaly

Chemici z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) pomáhají se vznikem nových parfémů a vonných látek. S firmou Aroma Praha, která se této výrobě věnuje, spolupracují od počátku 70. let. Podle profesora Libora Červeného z Fakulty chemické technologie, který stál u zrodu tohoto partnerství, hledají chemici nové látky, nové způsoby výroby těch známých a také náhrady za substance, které se projevily jako alergeny. V oblasti parfémů je podle něj tvrdý konkurenční boj a výrobce musí mít vždy v zásobě něco nového, aby se ubránil konkurenci.

11.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: ČTK/Tetra Images/Tetra Images

Zpočátku firma Aroma využívala odborníky v chemii hlavně na čištění některých látek, konkrétně benzylacetátu a později etylvanilinu. Později se spolupráce rozrostla. „Udělali jsme tři velké díry do světa. Začalo to výrobou hydroskořicového alkoholu, který se dobře uplatnil a jeden čas na něj Aroma měla téměř světový monopol," řekl médiím Červený. Hydroskořicový alkohol ale postihlo to, co je v této branži obvyklé. Výrobci z Číny a Indie začali výrobu napodobovat a postupně Aromu z trhu vytlačili. Na to musela firma reagovat.

Vůně je jako hudba

Druhou velkou „dírou do světa" byly dvě velmi podobné látky s obchodními názvy Arocet a Arol. „V Aromě se vyráběly v takovém množství, které tvořilo třetinu světové produkce," uvedl Červený. Také Arocet a Arol z trhu postupně vystrnadili asijští konkurenti.

Třetím výrazným úspěchem je připravovaná výroba další, dosud nezveřejněné vonné látky. „V rezervě je už nyní pět dalších potenciálních výrob, na které, jak doufáme, brzy dojde," uvedl Červený. Parfuméři totiž podle něj musí mít stále něco v záloze, trh se mění a uspěje jen ten, kdo se mu dokáže přizpůsobit a nemá mezery v dodávkách.

Každá vůně se skládá z mnoha desítek látek, a právě tato chemická individua hledají a syntetizují odborníci z VŠCHT. „Výzkum se zaměřuje na tři oblasti. První jsou úplně nové, dosud nepopsané látky. To se stává poměrně zřídka," řekl Červený. Chemici dále hledají nové způsoby výroby už známých látek, aby je bylo možné vyrábět modernějším, ekonomičtějším a ekologičtějším způsobem. „Za třetí je to náhrada alergenů, to je dnes velké téma. Více než dvě desítky látek už jsou v této oblasti zakázané," uvedl.

Nahradit zakázanou molekulu jinou, která bude mít stejnou nebo alespoň podobnou vůni, není podle něj snadné. Ví se sice, že o vůni či chuti rozhoduje struktura molekuly, podle Červeného se ale dá jen obtížně předvídat, co přesně malá změna tvaru přinese.

„Když máte řadu látek, které se jen nepatrně liší ve struktuře, mohou mít sladkou chuť, ale bude mezi nimi jedna slaná. Musí se to zkusit, nelze to modelovat na počítači," řekl. Proto je podle něj při výrobě parfémů nezastupitelná úloha parfumáře.

Podobně jako melodie v hudbě, i vůně se skládá z řady jednotlivých složek, tónů, ze kterých parfumář sestavuje akordy. Jejich kombinací a přídavky složek, které zajišťují například stabilitu, dospěje k finálnímu výrobku - parfémové kompozici. Pro výsledek je důležitý správný poměr složek a také jejich koncentrace.

„Dělali jsme látku, která měla imitovat černý rybíz. V laboratoři, kde vznikla, jí ale nikdo neřekl jinak než kočičinec. Jako černý rybíz to vonělo až na druhém konci chodby," popsal Červený. Jiným příkladem je podle něj látka, která se přidává do parfémů typu „slané moře". „Sama o sobě je silně zapáchající, ale dává se jí jen několik molekul na litr," uvedl.

„Žít bez chemie" by se nám nelíbilo

Vedle kosmetických výrobků je nesmírně důležitá technická parfumace. Bez ní se podle profesora chemie neobejde, stejně jako například bez barviv. Lidé, kteří chtějí „žít bez chemie" si podle Červeného nedokážou představit důsledky, jaké by to mělo. „Kdyby se nevoněla mýdla, prací prostředky nebo aviváž, bylo by to něco příšerného. Suroviny, které se do nich používají, jsou samy o sobě silně zapáchající," upozornil.

Spolupráce akademického pracoviště s průmyslovým partnerem, která trvá nepřetržitě téměř 50 let, podle něj přinesla řadu realizovaných výrob a také mnoho důležitých poznatků pro současnou vědu. „Vyrostla na ní řada vysokoškolských absolventů - chemiků, odborníků, schopných samostatně řešit náročné problémy moderního života," dodal Červený.

Autor: ČTK

11.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Přípravářka/přípravář 1 000 Kč Hledáme fajn kolegyni/kolegu do nově otevíraného italského bistra v Hloubětíně na pozici přípravářky/přípraváře. Práce 8hod/den, plat 1.000 Kč/den. Nástup 25.10.2018. Obchod - Obchod Ostatní pomocní pracovníci 13 200 Kč Ostatní pomocní manipulační pracovníci (kromě výroby). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13200 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Místo pracoviště:, - SK P3, Mstětice, , Prvotní kontakt:, - tel.: 776 383 333, , Upřesňující údaje:, - krátkodobé zaměstnání. Pracoviště: Penlirin s.r.o. - mstětice, 250 91 Zeleneč v Čechách. Informace: Oleksij Koval, +420 776 383 333. Stavebnictví - Zedník, tesař 180 Kč Do našeho kolektivu hledáme pracovníky na pozici tesař a zedník. Zajímavá a různorodá práce v příjemném kolektivu menší stavební firmy. Zaměstnanecké benefity, prémie apod. Náborový příspěvek 30.000 Kč. Stavby převážně v Praze a středních Čechách. Pro mimopražské zařídíme ubytování. Práce možná i na turnusy, vhodné i pro Slováky. Kultura a sport - Kultura a sport Odborní pracovníci 11 000 Kč Odborní pracovníci v oblasti sportu a fitness INSTRUKTOR V POSILOVNĚ JOGY. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 11000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MÍSTO VÝKONU : POD ZVONAŘKOU 2317/1, VINOHRADY, 120 00 - PRAHA 2 - POHOVOR ::: KONĚVOVA 41 - ŽIŽKOV - PRAHA 3, KONTAKT : TEL. : 778 063 868, E-MAIL : malkova@praguelawyer.cz, ZDRAVOTNÍ PRŮKAZ. AJ, ČJ, RJ - JAZYKY VÝHODOU. ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ., PLNÁ KOMPETENCE V HATHA JOGY, ZKUŠENOST NE MÉNĚ NEŽ 5 LET, KULTURA KOMUNIKACE, KOMPETENTNÍ PROJEVU, PROFESIONÁLNÍ SESTAVY MATERIÁLU K ZÁKAZNÍKOVI. , NÁPLŇ PRÁCE : VÝCVIK V NEJLEPŠÍCH TRADICÍCH SVĚTELNÉ ENERGIE.. Pracoviště: Worldwide travel network, s.r.o., Pod Zvonařkou, č.p. 2317, 120 00 Praha 2. Informace: MALKOVA, +420 778 063 868.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Devadesátiletý Jindřich Kochrda pracuje v McDonald´s už deset let. Při oslavě zavzpomínal s kolegy i vedením franšízového řetězce.
5

Pracuje i v devadesáti. Pražský McDonald’s má nejstaršího brigádníka v Česku

Letiště Václava Havla.
3 14

Letiště Václava Havla bojuje s hlukem. Chce omezit noční provoz letadel

Poklidná zahrada nedaleko Hradu. Ukrývá umělecká díla i kašnu s čápem

Ruch Hradčanského náměstí. Turisté. Blesky fotoaparátů. Přijde vám nemožné najít v blízkosti Pražského hradu místo k odpočinku? Navštivte nepříliš známou zahradu Šternberského paláce. Malá, ale romantická oáza klidu skýtá útočiště nejen všem, co si chtějí vyčistit hlavu, ale i umělcům. Najdete v ní třeba díla českých sochařů z 20. století.

Mohl mít nebezpečné chemikálie. Muže odvezla zásahová jednotka na psychiatrii

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek večer zažili obyvatelé části pražského Slivence dramatické chvíle. Policie kvůli psychicky narušenému muži zaktivizovala vyjednavače, zásahovou jednotku, hasiče, psa pyrotechniků i plynaře. Na počátku velké akce bylo podezření, že muž má doma nebezepčné chemikálie. Navíc podle policie napadal sousedy.

Chemie na škole nebývá oblíbená. I tak Češi slaví historický úspěch na olympiádě

Historický úspěch české reprezentace… Kdyby to tak mohl být začátek zprávy ve sportovní rubrice. Ale tato informace oslavuje šikovné české vědce. Na jubilejním padesátém ročníku Mezinárodní chemické olympiády Česko obsadilo čtvrtou příčku v žebříčku národů.

Jak jsme žili v Československu. Staré Město a Josefov

Pražský deník přináší nový cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden pozveme čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Na procházku po významných momentech let 1918 až 1992. Tentokrát zveme na Staré Město.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT