Nejlepšího výsledku v novodobé historii česká chemická reprezentace dosáhla díky třem zlatým medailím a jedné stříbrné, Jan Obořil navíc skončil v absolutním pořadí v konkurenci 300 soutěžících ze 76 zemí světa osmý! Akci navíc Češi pořádali poprvé se Slováky. 

Chemická olympiáda.
Hudba, chemie i jídlo. Na Vítězném náměstí se dnes chystá velká show

„Všem našim medailistům gratuluji ke krásnému výsledku. Chemie nepatří v našich školách mezi příliš oblíbené obory, a přesto dokážeme držet krok se světovou špičkou,“ uvedl Karel Melzoch, rektor Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze, která byla spolu s Univerzitou Komenského v Bratislavě pověřena organizací jubilejního ročníku olympiády.

Tisková zpráva uvádí, že českým reprezentantům vyšla perfektně praktická část, v níž se všichni čtyři umístili v nejlepší desítce, nadprůměrné výsledky měli i v části teoretické. Jan Obořil, Josef Tomeček a Miroslava Novoveská díky tomu získali zlaté medaile, Richard Veselý pak stříbro. V historii samostatné České republiky se jedná o nejlepší výsledek vůbec. Tím je i celkové čtvrté místo v pořadí národů za Čínou, USA a Koreou.

Ilustrační foto
Veletrh vědy láká na středověk i laboratoř chemika Holého

„Je to neuvěřitelný úspěch, navíc o to cennější, že letos neměli studenti takové podmínky pro přípravu jako v letech předešlých, protože jsme měli spoustu starostí s organizací olympiády. Ale kluci s Mirkou se evidentně sami vyhecovali a perfektně připravili,“ tvrdí Petr Holzhauser, prezident soutěže za Česko. 

Na akci přispěl i olympijský výbor

A jaké disciplíny chemická olympiáda vlastně má? Byl to takový "jednáctiboj", přičemž na účastníky čekalo osm teoretických a tři laboratorní úkoly podle zadání vědců ze čtyř univerzit i Akademie věd ČR. "Studenti měli mimo jiné za úkol stanovit dobu vaření císaře Lothara III., analyzovat složení jedné ze slovenských minerálních vod, připravit organickou látku pomocí Sava nebo odhalit původ zbarvení českého granátu," píše Michal Janovský, šéf komunikace na pražské VŠCHT.

Václav Pačes.
Biochemik Pačes: Význam dědičnosti pro život se dodnes podceňuje

Pro talentované chemiky organizátoři přichystali rovněž doprovodný program v Bratislavě i v české metropoli. Akce vyvrcholila slavnostním zakončením v Rudolfinu. „Možnost organizovat olympiádu je velká vzácnost. Nám pomohla především skutečnost, že první ročník soutěže se konal před 50 lety v Praze a že letos slavíme sto let od vzniku samostatného Československa, “ vysvětlil Holzhauser s tím, že spolupořádání se ukázalo jako skvělý nápad.

Náklady na uspořádání mezinárodního klání chemiků se blíží 45 milionům korun (rovnoměrně se rozdělili oba bývalí federální partneři) s tím, že na olympiádu přispěly veřejné i soukromé instituce včetně Českého olympijského výboru nebo ropné firmy Unipetrol.

Objevitel antivirotik Antonín Holý.
Veřejnost může nahlédnout do pracovny slavného chemika Holého