VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chef time fest, to jsou špičkoví šéfkuchaři. V jeden čas a na jednom místě

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Už v závěru tohoto týdne začne v Praze netradiční gurmánský festival. A na něm se objeví necelá dvacítka nejlepších pražských šéfkuchařů. Ti nebudou pouze vařit, ale návštěvníci si s nimi budou moci popovídat u jednoho stolu.

7.1.2014 1
SDÍLEJ:

Z tiskové konference před zahájením festivalu Chef time fest v Praze.Foto: DENÍK/Jiří Macek

Lze říci, že špičkoví pražští šéfkuchaři se tak sejdou v jeden čas na jednom místě. Špičkoví šéfkuchaři se tak bude potkávat jak v jedné kuchyni, tak mezi hosty.

Nejvyhlášenější kuchaři z pražských restaurací se totiž budou měsíc potkávat a porovnávat navzájem své dovednosti v rámci festivalu Chef time fest.

Vše se odehraje v pražské dejvické restauraci AvantGarde. Festival potrvá od 10. ledna do 8. února. Není pojatý, jako jiné festivaly, tedy jako pouhá konzumace připravených specialit. V rámci akce se uskuteční také školy vaření, workshopy i kuchařské duely.

Ani běžné večerní pětichodové menu nebude v klasickém duchu. Večery Chef´s table oživí přítomnost šéfkuchařů, kteří budou sedět po celý večer s hosty u stolu.

Zajímavé budou Hvězdné duely, kdy vždy dva šéfkuchaři připraví ze stejných základních surovin tříchodová menu a hosté je nejen ochutnají, ale také ohodnotí jejich práci jako porotci.

Patrik Havlíček z pořádající restaurace AvantGarde říká: „Baví mě ten nápad i témata, která tam jsou. Festival má velmi široký záběr a hosté toho můžou očekávat opravdu moc. Myslím, že se mají na co těšit, chef's table u nás nemá obdoby."

Stejně tak se těší na festival i David Šašek z restaurace Coda v Aria hotelu: „Líbí se mi celková koncepce, myslím, že je to zajímavé pro návštěvníky i pro kuchaře, setkat se v kuchyni s kolegy, vidět jejich specifický rukopis a kam se posouvají."

Stalo se už tradicí, že restaurace AvantGarde několikrát ročně hostí jednu z největších hvězd francouzské kuchyně - nositelku Řádu Čestné legie šéfkuchařku Reine Sammut. Ta nebude chybět ani tentokrát. Jeden večer je věnován jejímu šestichodovému michelinskému menu a navíc se uskuteční v dalších dnech i škola vaření a workshop s touto dvojnásobnou nositelkou titulu Nejlepší kuchařka Francie.

Workshopy jsou zacíleny především na profesionály v gastronomii, ale budou otevřeny i zájemcům z řad veřejnosti. Naproti tomu Školy vaření budou organizovány právě pro amatérské kuchařky a kuchaře, ale také pro milovníky sladkostí. Nosným tématem jedné z nich bude čokoláda. Třešničkou na dortu pak je večer Jazz & Finger food, kde půjde o spojení hudby a dobrého jídla.

Rezervace na festival Chef time fest je možné provádět pouze na webech www.cheftimefest.cz nebo www.limeandtonic.cz

Kdo bude vařit…

Unikátní koncept našel svou odezvu u pražské kulinární elity a v AvantGarde budou vařit ti nejvyhlášenější. Mezi potvrzená jména patří:

Patrik Bečvář (InterContinental), Marek Fichtner (Le Grill, Kempinski), Petr Hajný (Chagall's Club Restaurant), Patrik Havlíček (AvantGarde), Jan Horký (Restaurace Art Nouveau v Obecním domě), Miroslav Kalina (Gourmet Restaurant Kalina), Jan Kracík (Pot-au-feu), Tomáš Kněž (02 arena), Jiří Král (Aureole), Ari Munandar (Zinc, Hilton Prague Old Town), Reine Sammut (La Petite Feniere), Jan Punčochář (Le terroir), Marek Raditsch (Kampa group), David Šašek (CODA, Aria Hotel), Jiří Štift (Essensia, Mandarin Oriental), Lukáš Želechovský (Buddha Bar).

Cukrařinu budou zastupovat:

Jitka Kohoutová (Restaurace Art Nouveau v Obecním domě), Karolína Kocincová (Le Grill, Kempinski), Lukáš Skála (InterContinental).

Karel Šimůnek: Nápad na festival vznikl na pivu

Z tiskové konference před zahájením festivalu Chef time fest v Praze.Nápad na festival Chef time fest se zrodil v hlavě Karel Šimůnka, ředitele restaurace AvantGarde.

Kdy vznikl nápad na festival?
Bylo to v létě. Seděl jsem s kuchaři na pivu a bavili se o současných festivalech, které tu existují. Nejvíce mi vadilo, že každý druhý festival se chlubí, že má nejlepší kuchaře v Praze. Podíval jsem se na to detailně a zjistil jsem, že to není pravda. Trochu mne to namíchlo a přišel jsem s myšlenkou pospojit právě ty nejlepší je do jedné akce.

Když jste s touhle myšlenkou na onom pivu přišel, co jste si vyslechl?
Koncept se jim líbil, ale nevěděli, jak to zvládnou časově. Hned na začátku jsem totiž uvažoval, že by festival nebyl soustředěn jen v naší restauraci, ale konal by se na více místech v Praze.

Proč tahle varianta nevyšla?
Asi po měsíci vyjednávání se ukázala jako neschůdná. Kuchaři a restauratéři nevěděli, co od nového projektu mohou očekávat, takže se to nesetkávalo s kladnými ohlasy.

Kdy se to zlomilo?
Ve chvíli, kdy jsme koncept předělali na to, že celý bude na jednom místě, že celou odpovědnost poneseme na svých bedrech my, tak se kuchaři nechali lépe přemluvit. A následně se začali oslovovat sami mezi sebou.

Lednový termín jste zvolili kvůli tomu, že je po večírcích v závěru roku?
Byla to jedna z myšlenek. Tím, že je méně akcí, mají kuchaři volnější kalendář. Mají takzvaně méně práce a mohou se tak trochu vyblbnout na něčem jiném. Festival je sice o vaření, ale my si nechceme hrát na nějakou noblesu, naopak chceme, aby to byla zábava jak pro kuchaře, tak pro návštěvníky.

Ta necelá dvacítka kuchařů je podle vás optimální?
Mohlo by jich být více, ale tohle je zkouška, první ročník, uvidíme. Na to, aby bylo zapojeno více kuchařů, by festival asi musel trvat delší dobu a muselo by to být i v jiných restauracích.

Autor: Jiří Macek

7.1.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Prodavačka v Antonínově pekařství 23 000 Kč Malé řemeslné pekařství v Praze, přijme pro svoje provozovny prodavače/prodavačky na HPP. Práce krátký/dlouhý týden, 5 týdnů dovolené, stravenky, strava na pracovišti zdarma. Gastronomie - Kuchaře přijme restaurace v P-9 40 000 Kč Velmi dobře zavedená restaurace v Praze 9, se zaměřením na italskou kuchyni - pizzerie, přijme kuchaře na pozici hlavní kuchař se zkušenostmi z oboru na hlavní prac. poměr. Nástup možný ihned nebo po dohodě, pracovní doba - směny krátký dlouhý týden nebo též po dohodě. Doprava a logistika - Vánoční kurýr pro firemní dárky 1 200 Kč Hledáme pracovníky s vlastním autem pro předvánoční rozvoz dárků po Praze. Odměna je dle počtu a typu zavezených dárků, cca 1.200 - 2.000 Kč za den. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 020 Kč Učitelé na 2. stupni základních škol Učitelé informatiky pro 2. stupeň základní školy. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč, mzda max. 32930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Mezi školami č.p. 2322/1, Kontakt: e-mail: reditel@fzsmeziskolami.cz, tel.: 251619150 (všední dny 8-15:30), , Požadovaná kvalifikace: VŠ vzdělání zaměřené na přípravu učitelů dle zákona č. 563/2004 Sb, v aktuálním znění. Druhý aprobační předmět - libovolný (český jazyk, angličtina, hudební výchova, fyzika). Ubytování mimopražským zajistíme., , Zaměstnanecké výhody: 8 týdnů dovolené + 12 dnů studijního volna, stravování ve školní jídelně za režijní cenu. Pracoviště: Fakultní zš pedagogické fakulty uk, Mezi školami, č.p. 2322, 158 00 Praha 58. Informace: Petr Vodsloň, +420 251 619 150,603 420 512.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vrak stojíci na pražském Jižním Městě, na parkovišti v Metodějově ulici, 3. září
41

Roky zabírají vraky místa v (nejen) pražských ulicích. Pomůže zákon?

Policie pátrá po třech zlodějkách z pražské restaurace.
6

Policie hledá zkušené „chmatačky“. V pražské restauraci vzaly hostovi peněženku

Nejdéle dojíždějí do práce Středočeši. Na cestě tráví i víc než dvě hodiny denně

/PROKLIKEJTE SI JEDNOTLIVÉ KRAJE/ Delší dobu tráví cestou do zaměstnání lidé z oborů, které nabízejí nadstandardní mzdy - třeba banky či právnické firmy.

Jak jsme žili v Československu. Tento týden na Chodově

Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vyjde v pátek 16. listopadu, se podíváme do Hloubětína!

Silničáři v Praze jsou připraveni na zimu. Někde funguje protinámrazový systém

/FOTOGALERIE/ I když to při pohledu na teploměr nevypadá, ve čtvrtek 1. listopadu začala pro silničáře další zimní sezona. Podle zákona skončí na konci března příštího roku. Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK) v tomto týdnu představila, jakými prostředky bude s případnými rozmary počasí bojovat.

Letiště Václava Havla bojuje s hlukem. Chce omezit noční provoz letadel

Letiště Praha s ohledem na současný nárůst leteckého provozu v České republice i v Evropě zavede další preventivní opatření k udržení stavu noční hlukové zátěže v městských částech Prahy a obcích v bezprostředním okolí letiště, které jsou dotčené leteckým provozem. Cílem je snížit celkový počet nočních vzletů a přistání nad letištěm mezi desátou večerní a šestou hodinou ranní a více regulovat provoz ve zmíněném časovém pásmu, včetně zpožděných příletů a odletů z pásem navazujících.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT