Tak popisuje problémy s parkováním jedna z obyvatelek Jihozápadního Města.

Stejně jako několik desítek dalších lidí se v pondělí zúčastnila demonstrace, jež měla upozornit na problémy občanů třinácté městské části. Vedle akutního nedostatku parkovacích míst je trápí také hluk letadel, bytová výstavba na úkor mateřských nebo základních škol a absence domova důchodců nebo léčebny dlouhodobě nemocných.

Podle pořadatele akce, kterým byl Spolek občanských sdružení Jihozápadního Města, je to dáno především malou ochotou zastupitelů městské části komunikovat se svými občany a podnikat kroky, jež by vedly k faktickému zlepšení zdejší životní úrovně.

„Nechceme zesnulé město bez škol, bez kulturních a zdravotnických zařízení. Radnice řešení problémů stále odkládá. A názorům veřejnosti nevěnuje pozornost," prohlašuje na adresu vedení Prahy 13 Petr Kučera z pořadatelského občanského sdružení.

Po zastupitelstvu požaduje, aby zřídilo výbor pro územní plánování s účastí veřejnosti. Údajně už poslal na radnici i dopis, ve kterém shrnuje nejpalčivější obtíže obyvatel zhruba šedesátitisícového sídliště, ale doposud se mu nedostalo odpovědi. Proto zorganizoval demonstraci, na níž sháněl podpisy místních obyvatel, aby vedení části přesvědčil, že lidé si žádají změnu.

„Nejsem tu jako obyvatelka Prahy 13 spokojená, to tedy rozhodně ne. Je tu spoustu věcí které by se daly udělat lépe," dává Kučerovi za pravdu zhruba šedesátiletá účastnice akce. Nelíbí se jí především developerské aktivity na úkor mateřských či základních škol a také parkovacích ploch. „Developerské firmy nedodržují předepsané kvóty, aby mohly vydělat. Parkovací stání budují na dolní hranici zákona," prohlásil Libor Jirků, další z aktivistů, kteří na demonstraci vystupovali. To má podle něho za následek to, že lidé jsou nuceni kupovat si nové byty bez garážových stání a parkovat na ulici.

Jenže ulice jsou už maximálně zaplněny a nové parkoviště nikde. Deficit parkovacích míst je přitom odhadován na několik tisíc.

Dalším akutním problémem je doposud neexistující dům pro seniory. „Praha 13 nemá dům seniorů ani eldéenku, protože prý si nikdo nepodává žádosti o umístění. Ale kdo by si je také podával, když zde nic takového není," popisuje nespokojená účastnice demonstrace další nedostatky života místních.

„Existuje plán magistrátu na zřízení domova pro seniory v blízkosti ulic Mukařovského a Oistrachova. Aktuální plán je takový, že je schválené územní rozhodnutí, stavební povolení a čeká se pouze na uvolnění investičních prostředků z rozpočtu hlavního města Prahy a rozhodnutí magistrátu o způsobu provozu domu," líčí aktuální situaci zastupitelka městské části Erika Prausová.

Radnice prý hledá způsob, jak se do projektu co nejefektivněji zapojit a napomoci k jeho realizaci. Také navrhuje přednostně obsazovat lůžkové kapacity místními obyvateli, za předpokladu, že se bude městská část na projektu finančně podílet. „Není nejmenší pochyb, že zde dům pro seniory potřebujeme co nejdříve," uzavírá zastupitelka.