Už letos na podzim by se měla dočkat zásadní rekonstrukce dosud neutěšeně chátrající vila po Janu Werichovi na Kampě. Oficiálně o tom informoval starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Podle něj to bude právě Praha 1, kdo se nutných oprav ochotně ujme.

„Odhadujeme, že rekonstrukce památky by mohla stát zhruba 30 milionů korun. Zřejmě požádáme ministerstvo kultury o grant, tak jak je to běžné u oprav památek. Pokud bychom ho nedostali, vše zaplatíme z rozpočtu městské části. Ať tak, či onak, začneme nejspíš už v říjnu,“ shrnul včera starosta.

Dříve, než odstartují práce, bude nutné, aby se radnice vypořádala se současným nájemníkem objektu – nadací Medy Mládkové. Lomecký je definitivně rozhodnut odstoupit od smlouvy o budoucí smlouvě nájemní, kterou Praha 1 s nadací uzavřela v první polovině minulého volebního období. Mládková s tím ale zásadně nesouhlasí a hodlá se výpovědi za pomoci právníků bránit.

Werichovu vilu čekají slovy Lomeckého zásadní změny. Kromě toho, že ji chce opět celou spravovat Praha 1, také samotný Werichův byt v horní části by se do budoucna měl stát součástí turisticky přístupných prostor.

Nemožnost dohody

Tato, ale také celá řada dalších otázek definitivně rozkmotřila městskou část (majitele vily) a stávajícího nájemce – nadaci Medy Mládkové. Tento spor má už brzy skončit rozvázáním vztahů obou stran.

Mládková se ale po svém včerejším chvatném návratu z USA nechala slyšet, že se proti chystaným krokům Lomeckého hodlá bránit právní cestou. Jak konkrétně nespecifikovala. Naproti tomu Lomecký tvrdí, že postup radnice v případě odstoupení od smlouvy o budoucí smlouvě nájemní, uzavřené s Mládkovou v roce 2008, nemůže z právního hlediska nastat žádný zásadní problém.

„Příslušný dokument připraví právníci městské části v řádu několika dnů. Právě nyní můžeme od smlouvy legálně odstoupit,“ podotkl.

Včera zároveň zdůraznil, že vztahy s nadací budou rozvázány na základě neschopnosti dojít ke konsensu. Jemu, ale ani jeho předchůdci Filipu Dvořákovi (ODS) se zásadně nelíbilo, že budoucí nájemní smlouva měla být s nadací uzavřena na dobu 40 let.

„Označuji to za skrytý prodej nemovitosti. Horní část, kde se nachází byt po Janu Werichovi, by byla po 40 let obývána soukromou osobou a přestože by Praha 1, jako majitel, zaplatila 30 milionů za nutné opravy, neměla by nad vilou žádnou kontrolu,“ vysvětlil Lomecký.

Údajně hned po svém nástupu do funkce se kvůli této sporné záležitosti několikrát sešel s Mládkovou. „Navrhoval změny podmínek budoucí nájemní smlouvy. Bohužel jsme se na ničem neshodli,“ vzpomněl starosta.

„Toto odmítám. O žádných kompromisech se nejednalo,“ ohradila se včera Mládková. Starosta jí měl údajně navrhovat, aby se vzdala nároku na vilu za cenu urychlené opravy z ministerského grantu a peněz městské části. Prý jí také bylo nabízeno, aby v horní části vily, kde má být podle plánu Prahy 1 zřízena knihovna, mohla přebývat.

„S Prahou 1 už vyjednávat nebudu. Věc postoupím právníkům,“ vzkázala Mládková. Ještě před svým posledním odletem do USA, tedy asi před třemi týdny prý poslala Lomeckému dopis, kde zdůraznila, že bezpodmínečně trvá na 40 let trvajícím nájmu a zachování soukromého bytu v horní části vily.

Na 40 let už ne

„Ke kompromisu nebyl prostor. Zájem Prahy 1 je odlišný od požadavků paní Medy. Jiná cesta, než rozvázání vztahů již neexistuje,“ potvrdil Lomecký.

Co se samotné rekonstrukce vily týče, měla by být zahájena bez větších komplikací. Stavební povolení je podle starosty již schváleno památkáři a vydáno. Bude pouze nutné ho formálně prodloužit. Dodavatel stavby dle slov Lomeckého vzejde z transparentního výběrového řízení.

„Před dokončením rekonstrukce vypíšeme soutěž na provozovatele vily. Výsledek se bude řídit většinovým přáním lidí. Jistě se přihlásí celá řada umělců či galeristů. Vilu budou spravovat za běžných nájemních podmínek (smlouva na dobu neurčitou s několika měsíční výpovědní lhůtou, případně pětiletá smlouva na dobu určitou – pozn red.),“ dodal Lomecký.

Čtěte také: Werichova vila: domov českých velikánů