„Bereme na vědomí, že Praha-Libuš se v tuto chvíli nehodlá zapojit do běžícího výběrového řízení, které po prodloužení trvá již téměř půl roku. I s ohledem na ostatní účastníky tendru, kteří se po tuto dobu věnují a investují do přípravy nabídek, nevidí ČEZ z pohledu akciové společnosti důvody toto výběrové řízení zrušit či termín podávání nabídek o takto významný čas prodloužit," řekl Gazdík.

Libuš žádá ČEZ o prodloužení lhůty 

Rada městské části na pondělním mimořádném jednání zhodnotila stávající situaci ohledně privatizace sídliště Písnice se závěrem, že preferuje zrušení vyhlášené veřejné soutěže a zahájení jednání o prodeji bytů přímo nájemníkům.

Pokud veřejná soutěž nebude zrušena, žádá pondělním rozhodnutím Libuš společnost ČEZ o prodloužení lhůty pro podání nabídek do 27. června 2017. Důvodem je, aby se na ni stihla případně připravit.

Půjčka radnici neúměrně zadluží 

Pražští zastupitelé schválili v pátek neomezenou půjčku pro městskou část na nákup bytů. Podle starosty Jiřího Koubka (TOP 09) je ale toto řešení pro radnici nevhodné a byty by se mělo snažit koupit hlavní město; jeho návrh zastupitelé odmítli.

Půjčka totiž podle Koubka radnici neúměrně zadluží. Roční rozpočet Libuše je 40 milionů Kč. Libuš proto žádá hlavní město, aby své rozhodnutí změnilo a peníze dalo radnici prostřednictvím vázané dotace.

Domy jsou po částečné rekonstrukce 

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Celková podlahová plocha bytů je přes 54 tisíc metrů čtverečních.

Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Nájemníci tvrdí, že měli přislíbeno, že si budou moci byty odkoupit. V pondělí budou opět demonstrovat před úřadem vlády.

Čtěte také: Libuš žádá zrušit dražbu bytů v Písnici, či prodloužit její lhůtu