Vláknové lasery jsou založené na optickém vlákně, jejich výhodou je vysoká účinnost. Využívají se při značení či řezání, protože jsou velmi přesné. Používají se do nich prvky vzácných zemin, jako je erbium, yterbium nebo thulium. Laser, který si nechali výzkumníci patentovat, je inovativní zejména pro použitou vlnovou délku a způsob konstrukce.

Laserový systém dorazil z USA do Česka.
Fyziky v laserovém centru čekalo překvapení z biologie: našli černou vdovu

Výzkumníci prototyp laseru otestovali 


Na projektu spolupracují vědci z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a pracovníci společností Matex PM a SQS. Výsledkem jejich práce je thuliový vláknový laser. "Laicky řečeno tímto laserem lze rychle a velmi kvalitně opracovávat čiré polymery a nedochází přitom k jejich nežádoucímu zabarvení," uvedl Tomáš Mužík z Matex PM.
Prototyp laseru vyrobila firma SQS Vláknová optika koncem minulého roku, nyní ho výzkumníci otestovali. Pro použití v medicíně musí laser nejdříve získat certifikaci, což může trvat tři až pět let. "Výkonné lasery pak ale lékaři mohou používat například pro štěpení ledvinových kamenů nebo pro léčbu nezhoubného zvětšení mužské prostaty," uvedl předseda TA ČR Petr Očko.

Laserové centrum HiLASE.
Vědci dělají na extra silném laseru Bivoj první experiment

Vývoj vláknových laserů podpořila Technologická agentura v programu Epsilon, který je zaměřený na posílení českého průmyslu. Vyvinutý laser se dá vyrábět buď samostatně, nebo jako součást robotických výrobních linek. Jejich cena se pohybuje v milionech až desítkách milionů korun, jak uvedla agentura. Další uplatnění je možné v systémech hlídajících znečištění ovzduší nebo v bezpečnostních a obranných systémech.