Obleky šije hudebníkům české pánské krejčovství Galard, které má salony v Praze a v Brně. Filharmonici si sami mohou zvolit podšívku z barev, které jsou ve stylu orchestru, je to například žlutá, oranžová nebo světle modrá.

Obleky budou neformální

„Orchestr bude mít obleky a bude je používat před 18.00. Tedy máme fraky, máme smokinky, ty jsou velmi formální. Pro jiný typ příležitosti, jako je veřejná generální zkouška nebo jakýkoliv jiný koncert, budeme mít oblek," řekl novinářům generální manažer ČF Robert Hanč.

V tradičních fracích s růžovými gerberami na klopách se filharmonici představili na slavnostním zahajovacím koncertu, který se konal tento čtvrtek v Rudolfinu a otevřel 121. sezonu. Hanč dodal, že v posledních letech orchestr obnovil i další prvky v koncertním oděvu. Od loňska například muzikanti nosí stejné lakýrky, sjednocen je i styl fraků.

Hudebnice se mohou oblékat volněji

Pro hudebnice jsou přitom pravidla pro oblékání o trochu volnější. Mají doporučeno, aby nosily tmavší večerní šaty se zakrytými rameny, pokud ale vystupují s mírně odhaleným dekoltem, toleruje se jim to, poznamenal Hanč.

Loni se členky ČF na novoročním koncertu představily v netradičních koncertních šatech, které pocházejí z dílny české návrhářky Petry Kociánové.

Čtěte také: Hlavní cenu Zlaté Prahy získal snímek o syrském klavíristovi