„Hlavním smyslem tohoto dne je nejen zlepšit povědomí a informovanost veřejnosti o hospicích a paliativní péči, ale také získat finanční prostředky pro jejich činnost," uvedla předsedkyně Nadačního fondu Umění doprovázet Hana Haráková. Připomněla, že péče o umírající pacienty není zcela hrazena státem a neobejde se tak bez pomoci dobrovolníků a darů podporovatelů.

Fond provozuje i poradenskou telefonní linku

Jednou z akcí světového dne paliativní péče bude v sobotu večer benefiční koncert Ireny Budweiserové v kostele Narození Panny Marie v Novém Strašecí na Rakovnicku. Jeho výtěžek přispěje na nákup přístrojů a zdravotnických pomůcek pro hospice, jako jsou automatická polohovací lůžka, dávkovače léků, odsávačky, toaletní vozíky, pojízdná polohovací křesla či matrace bránící proleženinám.

Nadační fond Umění doprovázet byl založen v červenci 2006 na podporu rozvoje hospiců v České republice. Dosud na paliativní péči poskytl více než 3,7 milionu korun. „Kromě finanční a materiální pomoci stávajících a nově vznikajících hospiců podporuje nadační fond také projekty zaměřené na vzdělávání odborného personálu v oblasti hospicové a paliativní péče a projekty přispívající ke zlepšení informovanosti veřejnosti o těchto zařízeních," uvedla Haráková.

Fond také na čísle 604 414 346 provozuje poradenskou telefonní linku pro lidi trpící nevyléčitelným onemocněním a jejich rodiny a blízké.

Čtěte také: Nový CT přístroj v Kolíně zvládne za rok kolem deseti tisíc pacientů