„Jako vhodní uchazeči byli doporučeni stávající ředitel Jiří Zíka a Michaela Kleňhová,“ sdělila Deníku mluvčí resortu Jarmila Balážová.

Výběrová komise doporučila Michaelu Kleňhovou jako vhodnou uchazečku na prvním místě. Podle mluvčí její koncepce „obsahovala přesahy směrem k využití dat získaných z jednotných přijímacích zkoušek a maturit k další analytické práci, která povede ke zvýšení kvality ve vzdělávání“. Přesto v čele klíčové organizace zůstane další rok Jiří Zíka.

Maturitní zkouška. Ilustrační foto.
Cermat má právní analýzu, zveřejnění zadání bylo neoprávněné

„Z důvodu zajištění kontinuity výkonu činností souvisejících s předáním řízení Cermatu a již rozpracovaných procesů a postupů souvisejících s přípravou a zajištěním přijímacího řízení na střední školy a maturit v roce 2018 jsem rozhodl, že na dobu určitou v délce trvání jednoho roku, tj. do 30. prosince 2018, bude Cermat řídit nadále pan Zíka. Vítězná uchazečka, Michaela Kleňhová, bude v tomto období zástupkyní ředitele pro oblast analýz a vnějších vztahů. Od 1. prosince 2018 by měla Michaela Kleňhová řízení Cermat převzít," zdůvodnil ministr školství Stanislav Štech své rozhodnutí ponechat v čele Cermatu Jiřího Zíku.

Michaela Kleňhová působila jako ředitelka divize statistických informací a analýz Ústavu pro informace ve vzdělávání, od roku 2014 pak pracovala v Českém statistickém úřadu na postu ředitelky sekce demografie a sociálních statistik. 

Ve výběrovém řízení na pozici ředitele Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) konkurzní komise žádného z uchazečů nedoporučila. Do jmenování nového šéfa na základě výběrového řízení bude NÚV řídit náměstek pro řízení sekce vzdělávání MŠMT Václav Pícl.

Ministryně školství Kateřina Valachová zahájila 12. dubna první ročník jednotných přijímacích zkoušek na Střední průmyslové škole Preslova na pražském Smíchově. Na snímku otevírá schránku s uloženými písemnými testy.
Na internetu se objevilo zadání přijímaček. Cermat žádá okamžité stažení