Na začátku května byla průměrná cena benzinu 37,70 Kč, za naftu platili motoristé 36,90 Kč. Nejvíce zaplatili řidiči na hlavních městských tazích, nejlevněji naopak čepovali na okrajích Prahy.

„Během května klesly ceny pohonných hmot o více jak 70 haléřů a tento příznivý trend lze očekávat i v následujících týdnech," řekl Pražskému deníku Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum.

Na ceny benzinu a nafty má vliv několik faktorů. Jedním z nich je dluhová krize v Evropě. Ta mezi investory způsobuje nervozitu.

Dalším faktorem, proč ceny pohonných hmot klesají, je naopak uklidnění situace v Íránu.

„Země se dohodla s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii, že na svém území dovolí inspektorům prohlídku některých zařízení. To samozřejmě působí na investory velmi pozitivně," doplnil Petr Čermák.

Den D

A jaký je podle ekonomů výhled do blízké budoucnosti?

„Všechno se bude točit okolo data 17. června, kdy se budou konat volby v Řecku," označil pro motoristy pomyslný den D Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance.

Scénáře vývoje jsou podle Pikory dva. Pokud volby vyhrají extrémisté, kteří budou požadovat odchod Řecka z eurozóny, je pravděpodobné, že se v zemi strhnou nepokoje, a ceny pohonných hmot v důsledku toho půjdou ještě více dolů.

„Pokud se ale naopak v Řecku situace uklidní, po volbách bude v zemi vládnou proevropská vláda, ceny benzinu a ropy budou mít tendenci růst," popsal pro Pražský deník možný vývoj cen Vladimír Pikora.

Ceny Naturalu 95 v Praze

Tank Ono Praha D. Měcholupy 34,90 Kč
DB9 Praha 10 - Kutnohorská 34,90 Kč
LukOil Praha - dálnice D8 35,50 Kč
Auto Jarov Praha 3 35,90 Kč
Agip Praha 10 - V Korytech 36,90 Kč

Ceny nafty v Praze

Tank Ono Praha D. Měcholupy 33,90 Kč
MV Plus Praha - Uhříněves 33,90 Kč
Globus Praha 9 - Centrum Černý Most 34,70 Kč
Pap Oil Praha - Hornoměcholupská 34,90 Kč
TUKAS AUTO Praha 10 - Radiová 35,20 Kč

Zdroj: www.ceskybenzin.cz

Veronika Cézová