Je sobota dopoledne, krásné slunečné počasí a tisíce lidí směřují do Pražské, nebo chcete-li Holešovické, tržnice.

Není divu, konají se zde oblíbené farmářské trhy. Ke koupi je vše, co by na takovém trhu mělo být. To ovšem kazí fakt, že přibližně polovina budov v areálu je nevyužitá. Navíc se zde nachází například herna či nevěstinec, které rozhodně kazí dobrý dojem.

To by se ale mělo brzy změnit. Společnost Delta Center, která je v Pražské tržnici nájemcem, plánuje kompletní revitalizaci celého areálu.

„Firma předložila studii a vizi Pražské tržnice ve stávajícím stavu, tedy, že tento památkově chráněný komplex zachovala tak, jak je, bez zásadních zásahů. Určitě vítám, že z tržnice má vzniknout kulturně společenských areál pro všechny věkové skupiny. Navíc na unikátním místě v centru Prahy,“ potvrdila radní hlavního města Aleksandra Udženija (ODS).

Konkrétně to znamená například to, že by se většina prodejců měla přesunout z venkovních prostor do doposud nevyužitých hal bývalých holešovických jatek.

„Do jednoho místa bychom například chtěli soustředit asijské prodejce. Jinde by měly být specializované prostory s občerstvením a podobně. Všechny úpravy budeme samozřejmě dělat ve spolupráci s památkáři,“ řekl Deníku Jan Štíhel ze společnosti Delta Center.

Opravy by se měla dočkat i budova vodárny

Upozornil, že firma, která má izraelské majitele, má s podobnými projekty zkušenosti. V Holešovicích by tak rádi vytvořili areál, kde bude možné strávit příjemně celý den. Chybět by tu nemělo například dětské hřiště. Firma by ráda zvelebila tržnici přibližně do tří let.

Opravy by se tak měla dočkat i poměrně unikátní historická budova vodárny, která se zde také nachází.

„Areál by tak nefungoval pouze jako obchodní centrum, ale lidé by sem chodili také za zážitkovou turistikou a dozvěděli by se něco o historii,“ prozradil další z vizí Štíhel.

Určitě chce, aby v místě i nadále zůstali také asijští prodejci. „Pro mnohé je to zcela specifický druh obchodu. Někteří sem jdou hlavně kvůli tomu, že zde mohou smlouvat o cenách, což jinde není možné,“ vysvětlil Štíhel.

O tom se Deník přesvědčil na vlastní oči. Například jedna německy mluvící zákaznice zde o víkendu usmlouvala cenu rukavic a šály na přibližně 60 procent původní částky.

Problém: jak vytlačit hernu a nevěstinec

Než se bude moci Delta Center pustit do úprav, bude ještě nutná úprava nájemní smlouvy s magistrátem. Ten je ale novým plánům nakloněn.

Už v minulosti zde byly podobné pokusy o změny, ale nakonec z nich sešlo. Pokud se nyní stane opak, vyroste v tržnici například i hotel loftového typu, butiky, či hala pro módní přehlídky, ale také zóna oddychu (kolem výše zmíněné vodárenské věže) a výstavní prostory. Nájemci jde o to, aby rozšířil spektrum svých zákazníků i na ty movitější. Samozřejmě v tržnici zůstanou i již zavedené farmářské trhy nebo speciální vepřové hody. Ty by se zde měly konat o nadcházející sobotě, kdy bude slavit svátek Josef.

Areál by měl být také lépe přístupný ze všech stran a má zde být více parkovacích míst.

Asi největší problém bude s tím, jak z prostor vytlačit zmíněnou hernu a nevěstinec. Tito zde mají totiž dlouhodobé nájemní smlouvy a společnost Delta Center teprve bude muset hledat cesty, jak smlouvy rozvázat.