Zeď stávající polikliniky Kartouzská do několika dní padne. Vedení zdravotnického zařízení totiž v místě hodlá postavit vrátnici, která bude součástí nového objektu s názvem Centrum zdraví Smíchov.

O přeměně zařízení Deník informoval již před několika týdny.

Další etapa počítá s hlavní budovou

„Včera jsme zahájili další etapu prací. Ta počítá právě s výstavbou hlavní části budovy, a to je vrátnice s lékárnou,“ popsal na včerejší tiskové konferenci ředitel společnosti Medifin Radomír Luptovský.

Podle něj se modernizace neobejde bez bourání několika zastaralých částí objektů, na jejich místě ale vyrostou nové. „Celkem postavíme 10 tisíc metrů čtverečních ploch. Plocha se kvůli demolicím zvýší o sedm tisíc metrů čtverečních,“ podotkl Luptovský s tím, že budovy budou mít v nájmu další firmy a vzniknou zde soukromé praxe. Pacienti tu najdou odborníky všech zdravotních oborů. Vedení zařízení chce ale intenzivně vyřešit také dopravu. Počet parkovacích ploch se sice rozroste, ale budou pod zemí. Z povrchu doprava zmizí.

Eben: Byl jsem tu několikrát sešit

Symbolického počátku demolice se včera ujal moderátor Marek Eben. „Já jsem na polikliniku jako malý chodil. Několikrát jsem tu byl sešit, obvázán, obvrtán a také vytřen,“ řekl Eben.

Společnost Medifin stavby a rekonstrukce investuje půl miliardy korun. Centrum zdraví Smíchov firma dokončí do roku 2012. Už na podzim ale budou moci pacienti využít jižního pavilonu s více než dvaceti pěti specializovanými lékařskými ordinacemi včetně chirurgie s patnácti lůžky.

„K modernizaci jsme přistoupili, protože stávající stav polikliniky je nevyhovující. Lékaři a především pacienti nemohli dostat tak kvalitní lékařské služby. Respektive teď ano, ale do budoucna by poliklinika toto poskytovat nemohla. Zařízení totiž může obsloužit jen určitý počet pacientů,“ řekla už dříve Deníku Martina Stupková, která Medifin mediálně zastupuje.

Společnost se zavázala práce dělat za chodu tak, aby se nijak nedotkly pacientů. Modernizace je proto rozdělena do několika etap. V té první se chtějí firmy zaměřit na odstranění zchátralých budov, druhá etapa s níž začali zaměstnanci nyní, má za úkol vybudovat vstup, jenž je jakýmsi elektronickým mozkem celého areálu. Po dokončení budou lékaři na poliklinice schopni ošetřit až o stovky pacientů víc než doposud.