Českým studentům, kteří se scházejí v Praze, je v průměru 25 let, japonským je o něco více, řekl předseda sekce čaje české pobočky školy Urasenke Petr Podruh. Pobočka má japonského učitele i pokročilé studenty, kteří jsou schopni cestě čaje vyučovat. Někteří jezdí do Japonska, kde se čajovému obřadu třeba rok učí, a pomáhají tak rozvíjet i českou pobočku Urasenke. Pobočka má kolem 30 aktivních studentů. Student se nejprve začíná učit být hostem. Postupně získává znalosti zacházení s náčiním a osvojuje si umění konverzace. Teprve potom se dostane k první vlastní přípravě čaje.

Postupně rozvíjí také své znalosti a učí se vnímat i morální a filozofické aspekty. Zájemce o přípravu čaje nedostane exaktní odpověď na otázku, kolik si má připravit směsi a jak má být horká voda a jaké její množství. Pokud zvládne techniku správným způsobem, podle pravidel, dokáže čaj připravit i bez toho. Podle zenové filozofie se studenti učí rovněž umění zachytit jedinečnost okamžiku. Nežít pouze svou minulostí nebo naopak jen budoucností, ale schopnosti zachytit a užít si moment, který je právě teď. Jedinečný okamžik, který se nebude nikdy opakovat.

Správná technika také studentům umožňuje, aby získali kontrolu sami nad sebou i v běžných životních situacích. Mohou si vytvořit nový vztah i sami k sobě, překonat například své "mindráky". Zvládnout principy ale není jednoduché. Česká pobočka Urasenke vyučuje čadó každý čtvrtek v Praze Na Můstku od 19:00 a zájemci se mohou podívat také na stránky www.urasenke.cz.