Vinaři varují před různými náhražkami moštu z vinné révy, opravdový burčák bude podle nich k dostání nejdříve za čtrnáct dní. „Prodávat budeme nejdřív za tři týdny,“ hlásili včera majitelé pražských restauračních zařízení a vinoték. „Zrovna ode mě odjel vinař a potvrdil, že hrozny zrají výborně. Většinou burčák prodáváme až v září. Letos to bude díky sklizni, která začala o tři týdny dřív, už v polovině srpna,“ řekl například majitel vinotéky v Londýnské ulici v Praze 2 Zdeněk Susa.

Podobnou odpověď Deníku dala obsluha restaurace U Vzducholodi v Praze 6. „Počátek srpna se mi zdá poněkud šibeniční termín, hrozny s větší cukernatostí už by sice mohly být zralé, ale trvá to ještě pár dní, než mošt zakvasí,“ tvrdila majitelka další z vináren Jana Macíková.

Podle Iva Klemeše ze Státního zemědělského a potravinářského ústavu se pracovníci připravují na kontroly už nyní. „Budeme hlavně sledovat, zda není burčák smíchán s vodou. Kdybychom odhalili sníženou kvalitu, prodejce čeká správní řízení a budeme jim ukládat citelné pokuty,“ uvedl. Loni obsahoval 59 procent vody například burčák, který prodával jeden z podvodníků v pražských ulicích. „Nedá se říci, že by se metropole nějak lišila od jiných měst, co se týká kvality prodávaného moku. V Praze se však prodává na daleko více místech, což je ovlivněno poptávkou turistů,“ dodal Klemeš.