Rodiče dnes už jedenáctiletého Martina Koláře včera s konečnou platností vysoudili od Fakultní nemocnice Na Bulovce dvanáctimilionové odškodné. Rozhodl o tom odvolací senát Městského soudu v Praze, který tak potvrdil prvoinstanční rozsudek.

Rodiče dítěte původně požadovali deset milionů korun. Soud jim je už jednou přiznal, ale odvolací senát verdikt zrušil a případ vrátil k dalšímu projednání. Chlapcovi rodiče poté žalobu na základě nové judikatury rozšířili a žádali o dva miliony více.

Smutný příběh začal pár dní před Vánoci v roce 2000. Malého Martina začalo bolet břicho a rodiče s ním odjeli do nemocnice v Brandýse nad Labem. Lékaři ale dvakrát usoudili, že o nic nejde a poslali je zpět domů. Do nemocnice na Bulovce nechali plačícího chlapce odvézt až po třetí návštěvě a tady se ho rozhodli operovat. Během zákroku se však Martinovi zastavilo srdce a lékaři jej museli resuscitovat. Nakonec se zjistilo, že kvůli otoku má pacient trvale poškozený mozek.

Bez předoperačního vyšetření

Podle soudních znalců pozvaných na podzim z Fakultní nemocnice Brno pochybili odborníci v okamžiku, kdy chlapci neudělali předoperační vyšetření i přesto, že na něj měli dostatek času a mohlo upozornit na možnost vzniku obtíží. Anesteziolog při srdeční zástavě a selhání krevního oběhu navíc mohl předpokládat, že hrozí vznik mozkového otoku.

„Nechcem se k případu vyjadřovat, dokud nedostaneme písemné vyhotovení rozsudku a neprostudujeme ho. Teprve potom zvážíme další kroky,“ řekl Deníku mluvčí Fakultní nemocnice Na Bulovce Petr Mach.

Podle žalobců je částka v takové výši spravedlivé. „Věřila jsem v to, že odvolací soud rozsudek potvrdí. Mám za to, že odškodnění je spravedlivé, i když bylo hodnocení posuzováno podle staré vyhlášky, bylo na místě přiznání takto vysoké částky,“ napsala Deníku ze zahraničí právnička, která rodinu zastupovala, Zuzana Špitálská.

Odškodnění v České republice

2,5 milionu korun – takovou částku získala rodina chlapce, který se po narození v roce 1990 nakazil ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze hepatitidou typu C. Nemoc u něj byla zjištěna o pět let později.

300 tisíc korun – tolik dostane žena, které se po nepodařené interrupci narodila v jihlavské nemocnici dcera.

18 milionů korun – získala pacientka, která v září 2003 přišla na vyšetření – angiografii – kvůli bolestem hlavy v sokolovské nemocnici. Lékaři jí vstříkli do těla kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická, a tak upadla do komatu. Dodnes leží bezvládně na lůžku v léčebně a s okolím se dorozumívá jen očima.