Veřejné odstraňování slova fakultní z názvu se uskuteční ve středu 4. ledna v 11:00. Oznámil to mluvčí nemocnice Martin Šalek. Přídomek fakultní ztratí od ledna pražské nemocnice Bulovka a Thomayerova.

„Brána do nemocnice byla vždy její dominantou. Odstranění části názvu proto chápu jako součást historie nemocnice, která si zaslouží veřejnou pozornost,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Zajíc.

Vzhledem k tomu, že zkrácení názvu na bráně bude veřejné, bylo zapotřebí „odfakultnění nemocnice“ náležitě natrénovat. Poté, co si pracovníci údržby nacvičili odstraňování písmen, následovalo jejich vracení zpět nad hlavní vchod, protože do 31. prosince je nemocnice stále ještě fakultní. Nemocnice zveřejnila nácvik odstraňování písmen na svém webu.

Konec fakultních nemocnic?

Od nového roku ubudou hlavnímu městu dvě fakultní nemocnice. Tedy pouze formálně. Bulovce a Thomayerově nemocnici zmizí slovo fakultní z názvu, na jejich faktické fungování to však nebude mít vliv. Pokračovat bude i výuka mediků.

„Pro naše pacienty se nic nemění. Provoz nemocnice, včetně výuky mediků, zůstává beze změn,“ potvrdila tisková mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Také v nemocnici v šesté městské části by tato změna neměla zasáhnout pacienty ani personál. „Všechno fungování zůstává stejné. To, že nebudeme mít přívlastek fakultní nemocnice, neznamená, že přestaneme být akademickým zařízením,“ sdělil Pražskému deníku tiskový mluvčí Bulovky Martin Šálek.

Proces „odfakultnění“ by se tedy měl projevit pouze provozními změnami, například upravením názvu klinik. Nejnáročnějším krokem, který obě zařízení čeká, je administrativní kolotoč při odstraňování přídomku fakultní z úředních dokumentů, vývěsních cedulí a webových stránek. „Měníme razítka a oficiální hlavičky na smlouvách a úředních dokumentech. Ale IČO a DIČ nám zůstávají stejné,“ upřesňuje dále Šálek. Zbylé nemocniční tiskoviny, na nichž se slovo fakultní nachází, včetně vizitek, bude zařízení i nadále distribuovat, aby materiál mohl zůstat v oběhu a nemusel se vyhazovat. Výraz fakultní bude přelepen nebo přeškrtnut.

Také lékaři při předávání starých vizitek upozorní na změnu v názvu nemocnice. Stejně zařízení postupuje i co se týká vývěsních cedulí v areálu Bulovky, kde se inkriminované slovo zakryje, než se vyrobí nové vývěsky.

„Velmi se teď soustředíme na přeměnu virtuálního světa, protože měníme celou doménu a to je velmi náročné. Nelze to udělat najednou, takže naši programátoři jsou již několik týdnů v pohotovosti,“ popisuje Šálek. Od prvního ledna se webová adresa mění z www.fnb.cz na www.bulovka. cz a stejně tak i jednotlivé e-mailové adresy nemocničního personálu.

Obdobným změnám podléhá i provoz v Thomayerově nemocnici.

Zdroj: Youtube

Metropole přichází o Bulovku a Thomayerovu nemocnici jako fakultní zařízení

Bulovka a Thomayerova nemocnice zůstanou buď státní, nebo se promění v orgány podléhající vedení města. Rozhodnou o tom management nemocnic, pražští zastupitelé a ministerstvo zdravotnictví, pod které obě zařízení spadají.

O pravděpodobném převzetí Bulovky, kde má hlavní město většinu pozemků a část budov, by se podle legislativního náměstka ministra zdravotnictví Martina Plíška mělo rozhodnout do března příštího roku.

„Je vhodné, aby se o perspektivě Bulovky rozhodlo co nejrychleji. Čekáme na oficiální žádost pražských zastupitelů,“ dodal Plíšek. Ministerstvo se podle svého mluvčího bude snažit zachovat specializovanou péči včetně existence významných klinik, které v obou nemocnicích jsou, a včetně výuky, kterou tam mají lékařské fakulty.

Bulovka má velké AIDS centrum, infekční kliniku vybavenou pro léčbu nejtěžších nákaz či proslavenou plastickou chirurgii. V Thomayerově nemocnici je známá onkologie či špičkové centrum dětské traumatologie.

Výuka mediků v obou nemocnicích bude i nadále pokračovat přibližně ve stejném rozsahu. „Jsme partnery všech tří lékařských fakult, takže jejich studenti k nám budou i nadále docházet,“ sdělil Martin Šálek.

Krčská nemocnice zatím vyčkává a přerod na městské zařízení v nejbližší budoucnosti nechystá. Ani zde by však výuka vysokoškolských studentů neměla doznat žádných změn.

Přestože se v metropoli nacházejí skoro tři desítky zdravotnických zařízení, přídomek fakultních institucí, které jsou napojeny na lékařské fakulty, zůstává pouze třem. Jde o Všeobecnou fakultní nemocnici s poliklinikou, nemocnici v Motole a nemocnici na Královských Vinohradech.

Zařízení by se časem měla změnit na univerzitní instituce a vytvořit páteřní síť pražského zdravotnictví. O univerzitních nemocnicích se hovoří v souvislosti s připravovaným zákonem ministra Hegera, který má právně upravit vztah nemocnic a lékařských fakult. Nemocnice by se měly stát neziskovým subjektem, na který stát převede část svého majetku a jehož chod řídí management a rada složená ze zástupců státu vysokých škol, krajů a Prahy. Tyto nemocnice by pak mohly být zrušeny pouze zákonem.

Jejich status by je předurčoval nejen k posílené vazbě na lékařské fakulty, větší provázanosti výuky a praxe u studentů těchto fakult, ale především k vyššímu výzkumnému potenciálu.

SOŇA KACEROVSKÁ a ČTK