Schůzka podle něj trvala necelou hodinu. Projednali migrační krizi i situaci na východě Evropy. „Mluvili jsme také o summitu NATO, co to znamená pro jednotlivé členské státy. Jak Bulharsko, tak Česko navyšují výdaje na obranu, v tom máme stejný pohled," řekl Hamáček.

Tématem byla i spolupráce s Tureckem po nezdařeném pokusu o puč a následných represích. „Shodli jsme se na tom, že drtivá většina těch výzev, o kterých jsme hovořili a kterým Evropa čelí, nemá národní, ale evropské řešení, čili vyšší míru spolupráce v Evropě," poznamenal.

Mluvili i o vyslání českých policistů na pomoc Bulharsku při kontrole hranic v souvislosti s migrací. Podle Hamáčka už Česko do země poslalo peníze, což Plevneliev přivítal. „Samozřejmě my jsme připraveni pomoci i materiálně, za předpokladu, že Bulharsko bude mít o takovou pomoc zájem. Z jednání jsem měl pocit, že bulharská strana situaci zvládá, její pohraniční kontroly fungují. Ale samozřejmě pokud by požadovali další pomoc, tak Česká republika je určitě připravena ji poskytnout," řekl.

Plevneliev svou návštěvu Česka zahájil v pondělí, kdy se setkal na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Večer pak jednal s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).