Praha Neznámá dokonce v pondělí uspořádala prohlídku areálu pro veřejnost, která tak měla prý poslední možnost vidět budovu školy ze známého filmu.  „Úřad desáté městské části reaguje na informace, podle kterých chce budoucí vlastník budov "Obecné školy" objekty v pražských Slatinách kompletně zbourat," uvedl Vít Novák, mluvčí Prahy 10.

Budoucí podoba lokality Bohdalec - Slatiny.
Studie brownfieldu Bohdalec – Slatiny je schválena

Kdo je vlastníkem? 

„Budoucího vlastníka Praha 10 preventivně upozornila na to, že nedisponuje nutným povolením k odstranění stavby. Oficiálně mu navíc budovy doposud nepatří. Praha 10 upozorňuje, že informaci o možném brzkém bourání budov zveřejnili zástupci organizace Praha Neznámá, tato informace je však zřejmě zcela smyšlená,“ dodal Novák.

Vlastníkem pozemku je firma BesTen, ale budovy patří Praze. „Prodej ale podle oficiálních informací doposud nebyl formálně dokončen. V katastru nemovitostí totiž stále figuruje jako vlastník Hlavní město Praha. Pokud by budoucí majitel navíc chtěl na pozemcích cokoli bourat, potřeboval by k tomu povolení od stavebního úřadu Prahy 10. O takové povolení nebylo dosud zažádáno. Pro jistotu ale desátá městská část na tyto informace možného budoucího majitele budov upozornila přes datovou schránku," doplnil Novák. 

Vršovická vodárna
Jak jsme žili v Československu. Michle stará Praha schovaná v údolí Botiče

Proměna území 

Organizace Praha Neznámá umístila na Facebook dnes prohlášení tohoto znění: „Obecná škola se ve středu bourat nebude. Omlouváme se všem fanouškům Prahy Neznámé za předchozí zprávu o demolici školy. Chtěli jsme vám o této události dát včas vědět. Z důvodu svátečních dnů však nebylo možno si tuto informaci u úřadu ověřit.“

Zástupci Prahy 10 už loni v září schválili studii k proměně pozemků mezi Michlí a Strašnicemi. V budoucnu by tu měla vyrůst nová čtvrť pro 30 tisíc lidí. Studie by měla sloužit jako podklad pro připravovaný Metropolitní plán. V místě mají vzniknout parky, lokální centra s obchody i parkoviště P+R.

Ilustrační foto.
Tramvaje se do pražských Nuslí a Michle vrátí až 30. listopadu

Areál Slatiny vznikal už od dvacátých let minulého století. V 50. až 60. letech bylo ovšem mnoho zdejších domů zbouráno a nyní jsou zde zahrádky a černé stavby. Místo filmový diváci znají právě ze Svěrákovy Obecné školy.

Lidé, kteří u dálnice bydlí, se bojí každé změny,
Lidé z Michle odmítají další zástavbu u magistrály