První etapa prošla posouzením vlivu na životní prostředí (EIA), pro druhou etapu už má developer nájemce dominantní části kancelářských budov Českou spořitelnu. Sekyra Group se také pyšní tím, že do úprav projektu zapojila veřejnost a na základě jejích preferencí například rozšířila parkové plochy.

Projekt Smíchov City. Vizualizace.
Smíchov City se může začít stavět příští rok

Developer snížil objem budov 

První etapa Smíchov City začne růst v blízkosti současného autobusového nádraží Na Knížecí. V rámci ní plánuje Sekyra Group postavit dva bloky domů, ve kterých vzniknou čtyři stovky bytů a zhruba 9000 metrů čtverečních kanceláří. Nová čtvrť se tady napojí na starší zástavbu Smíchova.

Developer proto snížil původně plánovaný objem budov. „Změnili jsme blokovou strukturu, snížili výšku. Bytové domy v první etapě budou mít maximálně šest podlaží plus místy jedno až dvě ustupující podlaží,“ uvedl Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group.

Vizualizace ruského kola na Praze 5.
Kolo na smíchovské náplavce nevyroste. Investor nedodal povolení

Na první etapu už dřív developer ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hlavního města (IPR) vyhlásil architektonickou soutěž. Vítězem se stal ateliér Kuba & Pilař architekti, který na podobě domů spolupracuje s dalšími architekty.

Na Smíchově vznikne kampus spořitelny 

O finální návrh centrály České spořitelny pro víc než 3500 zaměstnanců a dalších kancelářských budov v jižní zóně Smíchov City teď soupeří 15 tuzemských i zahraničních architektonických kanceláří. Vítěz má být známý v květnu 2018.

Středem nové čtvrti má vést pěší, 28 metrů široký bulvár, spojující náměstí Na Knížecí s novým dopravním terminálem u Dobříšské ulice za sídlem spořitelny. V případě terminálu koordinuje developer své přípravy s hlavním městem.

Projekt Smíchov City. Vizualizace.
Veřejnost rozhodovala o nové čtvrti Smíchova

Zhruba v roce 2024 je v plánu  třetí etapa, jejíž součástí má být výstavba základní školy. Čtvrtá etapa vznikne u Radlické a vzhledem k provozu se zde počítá hlavně s výstavbou kancelářských budov.

Smíchovská náplavka.
Smíchovská náplavka ožije novým festivalem divadla a hudby

Od letohrádků k průmyslové éřeSmíchov byl dlouhá léta čtvrtí za hradbami historické Prahy. Díky své přírodní kráse a rozmanitosti se stal vyhledávaným místem pro výstavbu letohrádků a usedlostí.
V 18. století tady postupně vznikaly manufaktury a s vybudováním železnice se Smíchov industrializoval. Na vzestup průmyslu navázala výstavba bytů.
V roce 1922 se Smíchov stal se součástí hlavního města. Na konci druhé světové války zde žilo přes 60 tisíc lidí, od té doby počet stále klesal až na polovinu v roce 2012.
Na konci 20. století na Smíchově definitivně skončila průmyslové éra a pro velkou část území se hledalo nové využití. Po přestavbě Ringhofferových závodů na nákupní centrum teď přichází na řadu nákladové nádraží.