Jde skutečně o ochranu slušných lidí před pouliční kriminalitou, o účinnou pomoc policii, nebo o šmírování a špehování? I na to má odpovědět chystaná koncepce dalšího rozvoje kamerového systému do roku 2024. Za 424 tisíc korun ji vypracuje firma Pinkerton. Radní hlavního města ji pravděpodobně dostanou ke schválení do poloviny letošního května.

„V tuto chvíli máme požadavky na instalaci více než stovky nových kamer. Městský kamerový systém nám při zajišťování bezpečí v pražských ulicích významně pomáhá. I sami policisté jej při prevenci i objasňování trestné činnosti hodnotí jako velmi přínosný. Kromě toho jej ale využívají i další složky Integrovaného záchranného systému, pražský dopravní podnik a Technická správa komunikací," sdělil primátor Tomáš Hudeček. Zároveň ale odmítl, že by se z Prahy měl v budoucnu stát vševidoucí „Velký bratr."

Monitorována mají být jen veřejná prostranství

„To nepřipustíme. Ohlídáme, aby do městského kamerového systému byly integrovány pouze ty nové kamery, které monitorují výhradně veřejná prostranství. Navíc pouze taková, kde nově instalovaná kamera zajistí snížení kriminality," ujistil Hudeček.

Připomeňme, že v současné době chce kamerový systém na vlastní náklady modernizovat a rozšířit například Praha 1. Za 80 milionů korun hodlá pořídit bezmála dvanáct set tak zvaných inteligentních kamer. 100 milionů pak plánuje investovat na rozšíření kamerového systému na svém území Praha 13.

Z obou městských částí zaznívá kritika. Například opoziční zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová uvedla, že by bylo lépe zaplatit více strážníků v ulicích. Nelíbilo se jí ani to, že studii, která Praze 1 doporučila obnovu kamerového systému vypracovala firma, která tyto systémy dodává.

Opoziční zastupitelka Prahy 13 Zuzana Drhová zmínila, že by bylo lépe dát peníze do volnočasových aktivit mládeže a především by prý stálo za to zakázat všechny herny v katastru městské části.

Čtěte také: Chytré kamery v centru Prahy samy rozpoznají zloděje