„Pokud ministerstvo most prohlásí za památku se silnější ochranou, budou se muset upravit už rozběhlé soutěže k projektu rekonstrukce. To by ve výsledku celou stavbu výrazně zpomalilo,“ upozornil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který má pražské mosty v gesci.

Libeňský most.
Libeňský most se dočká opravy. O tendru na dodavatele rozhodnou radní v lednu

Stavba si památkovou ochranu zaslouží 

Vedení Prahy totiž čeká na zprávu expertů Kloknerova ústavu z ČVUT s technickými detaily nejdelšího pražského silničního mostu přes Vltavu. Následně ji předá ministerstvu kultury, které pak během několika dní rozhodne, jestli soumostí mezi Holešovicemi a Libní dostane památkovou ochranu.

Podle historika architektury Zdeňka Lukeše si konstruktivistická stavba památkovou ochranu zaslouží. „Nechtěl bych ale, aby památková ochrana znemožnila rekonstrukci mostu. Všichni víme, že je v dezolátním stavu,“ sdělil Deníku Lukeš s tím, že se obává, aby nepadl návrh na stržení mostu, pokud by stavba pod památkovou ochranou nebyla.

Na hlavním mostu Libeňského soumostí začaly 10. července večer zatěžovací zkoušky, které potrvají do 15. července vždy od 20:00 do 04:30 za úplného uzavření mostu pro dopravu.
Co se stane s Libeňským mostem? To má být jasné za pět měsíců

O mostu rozhodnou památkáři 

„Je nutné najít kompromis mezi požadavky památkářů a městem, jako tomu bylo u obnovy Karlova mostu,“ vysvětlil historik architektury. V případě, že se rozhodne o tom, že most je památka, bude se začínat od píky s novým stavebním řízením a příprava stavby potrvá tři až čtyři roky. Na několik dalších let se určitě protáhne i samotná oprava.

V každém případě je cílem města zachovat historickou podobu mostu. „Došlo by k rozebrání a nahrazení nosné části mostu s tím, že by byly zachovány pohledové strany,“ přiblížil Dolínek plánovanou metodu opravy. Metropole počítá s rozpočtem v rozmezí 700 až 800 milionů korun na rekonstrukci samotného mostu. Další investice půjdou například na protipovodňová opatření.

Libeňský most.
Libeňský most je v horším stavu, než se čekalo

Magistrát slibuje vypsání soutěže 

Dobrou zprávou se ovšem město nemůže pochlubit ani ohledně staveb nových lávek mezi Trojou a Císařským ostrovem. Bude totiž trvat několik let, než se Pražané projdou po plnohodnotné náhradě za zřícenou lávku u zoologické zahrady.

Do konce února slibuje magistrát vypsání architektonické soutěže na podobu dvou nových lávek. Jedna nahradí původní lávku, která se zřítila začátkem prosince, druhá bude nová a vyroste níže po proudu.

Holešovice a Libeňský most
Libeňský most uzavřou opravy i zátěžové zkoušky

Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřeje Boháče bude nová lávka podobně subtilní jako ta původní, aby nebyl narušen charakter Trojské kotliny, první lidé se po nich projdou v lepším případě za pět let.

Libeňský most v Praze.
Libeňský most může 'zavařit' Technické správě komunikací

Vyjádření iniciativy Praha Sobě „Náměstek Petr Dolínek je ve svých vyjádřeních dost nejednoznačný a neříká věci narovinu. Pokud jsou informace uváděné Deníkem pravdivé, znamená to, že politici se chtějí vrátit k 14 let starému stavebnímu řízení, to ovšem počítá se zbouráním mostu! Politici měli tři roky na to, aby připravili projekt i nové stavební řízení. Pokud se něco zdrží, tak je to jejich vina a ne vina mostu, že si zaslouží památkovou ochranu!“ říká Adam Scheinherr z iniciativy PRAHA SOBĚ.

Jan Čižinský, starosta Prahy 7 a lídr iniciativy PRAHA SOBĚ, dodává: „Požadujeme, aby byly neprodleně vypracovány plány opravy Libeňského mostu, a to tak, jako by byl prohlášen kulturní památkou – což ostatně sám náměstek Dolínek slíbil bezprostředně poté, co došlo ke zřícení Trojské lávky.“