Bubnování pro Bubny má symbolicky svým zvukem bořit ticho mlčící většině, které v historii pomohlo k mnohým tragédiím. Minulý rok přišlo bubnovat s Davidem Kollerem a Tam Tam Batucadou na 800 lidí. Zúčastnit se může každý, buď se svým nástrojem nebo získá od pořadatelů papírovou tamburínu.

Semjon Byčkov
Šéf České filharmonie podepíše smlouvu se šéfdirigentem Byčkovem

V 18:30 bude v rámci připomínky zahájení transportů symbolicky pojmenována nedaleká ulice po siru Nicholasi Wintonovi, slavném zachránci židovských dětí. V 19:30 začne v Chemistry Gallery výstava vítězného návrhu architektonické soutěže na revitalizaci nádraží Praha Bubny a jeho přeměnu na Památník ticha.

První transport z Prahy odjel 16. října 1941

První transport z Prahy do Lodže odjel 16. října 1941, bylo v něm tisíc židovských mužů, žen a dětí. Přežilo z něj 24 lidí. Celkem bylo deportovaných 50.000 obyvatel. Vznikající Památník ticha by měl být i centrem diskusí o holokaustu a jeho odkazu pro dnešek. Symbolicky prvním krokem přestavby železniční stanice bylo předloňské odhalení sochy Aleše Veselého, která nahrazuje obvyklý význam základního kamene. Má podobu koleje směřující k nebi.

Vizualizace nové podoby Florence.
Více stromů a méně aut. Z hektické tepny Na Poříčí možná bude bulvár