Stovky lidí denně se zastavují před zvláštní kinetickou ocelovou sochou na Karlově náměstí v Praze 2.

Dílo absolventa Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze Viléma Friče nenechá takřka nikoho chladným a většina lidí, která takzvaný BUBBLE STROJ zahlédne, se jde podívat blíž.

Socha je atraktivní hlavně pro děti, které se snaží chytat bubliny. Ty jsou z ekologické směsi a celý stroj je poháněn fotovoltaickým článkem.

Autor BUBBLE STROJE Vilém Frič Deníku řekl: Lidi bubliny probudí z denního stereotypu

V srpnu byl na zhruba tři měsíce umístěn na Karlovo náměstí takzvaný BUBBLE STROJ. Jedná se o kinetickou sochu vytvářející mýdlové bubliny, která má za úkol oživovat prostor a poutat pozornost.

Podle autora ocelové sochy, která váží 300 kilogramů a měří 5,5 metru, Viléma Friče se tento záměr určitě povedl. „Chtěl jsem narušit tuto zástavbu, stereotyp a omezení, určené trajektorie pohybu a rytmus dění, jež je diktované dopravním řádem. To se určitě povedlo, lidé se tu ve velkém počtu zastavují, jsou vytrženi ze své apatie. Dílo se fotí, radují se z bublin, hlavně ti menší se je snaží chytat. Bublina určitě narušuje trajektorii lidí a jejich prostor,“ řekl ke svému dílu Frič.

Jeho socha je stroj, který je poháněn pomocí fotovoltaické energie a je také závislá na povětrnostních podmínkách. „Celé dílo a jeho fungování je tak ovlivněno tím, jaké je počasí, podle toho se i rodí bubliny. V tom je právě ta krása, že to není stroj závislý na nějakém přesném chodu, ale bubliny vyrábí podle počasí a je na lidech, zdali si na ně počkají. Pouze mechanicky přesný stroj by mohl brzy nudit,“ pokračoval Frič.

Upozornil, že na konci srpna se socha bude stěhovat, ale jen na jiné místo Karlova náměstí a po měsíci se pak to samé odehraje ještě jednou.