Tradiční svatostánek zahájil sezonu už v roce 1925. Později sem jezdili lidé z celé Prahy, například na vystoupení Divadla Járy Cimrmana. Městská část Praha 4, která má budovu patřící městu ve správě, hledá nájemce už počtvrté od roku 2015.

V předprodeji jsou ještě vstupenky na dvě lednová představení. Obsazeno mají ani ne dvě desítky sedadel z více než tří stovek. Společnost BCD CZ principála Václava Čížkovského se potýkala s problémy už krátce poté, co získala divadlo na podzim 2016 do pronájmu. Herci si stěžovali, že nedostali zaplacené honoráře, a rušila se i některá představení.

Druhý den festivalu Tři sestry 33 let open air 2018 v pražském areálu A-parku ledárny Braník.
OBRAZEM: Tři sestry slavily Kristovy léta v Braníku i v sobotu

Nájemce dluží půl milionu

„Vypovězený nájemce má v divadle skončit tento měsíc. Dlužná částka na nájemném dosahuje půl milionu korun,“ uvedl Jiří Bigas, mluvčí Prahy 4. Původně stanovené nájemné bylo 40 tisíc korun měsíčně, od začátku však městská část chod dotovala. „Nájemce 12 měsíců platil nájemné pouze ve výši 20 procent. Tato finanční podpora městské části mu měla umožnit zahájení provozu za výhodnějších podmínek,“ vysvětlil Bigas. Praha 4 podpořila projekt BCD CZ už v případě letní divadelní scény, která působila v roce 2016 v chátrajícím objektu Dominikánského dvora rovněž v Braníku.

Pražané chytají v létě 1962 sluneční paprsky u Branického železničního mostu (lidově přezdívaného most Inteligence). Sedící pár v popředí fotky jsou rodiče editora Pražského deníku. Poznáte i vy někoho na fotce?
Jak jsme žili v Československu: Braník čtvrť divadla Sklep i dvou mostů

Na špatné fungování Branického divadla poukazovali někteří zastupitelé Prahy 4 už v minulém volebním období a výběr provozovatele kritizují i dnes. „Hrozí, že se bude opakovat situace z let 2015 a 2016, kdy bylo opravené divadlo vinou opakovaně zpackané soutěže dlouhodobě uzavřeno,“ zdůrazňuje opoziční zastupitel Michal Hroza (TOP 09). Podle něho by měla radnice uspořádat transparentní výběrové řízení za účasti veřejnosti a odborníků, kteří se divadlu profesně věnují.

Tajnosti kolem komise

Jenže tomu zatím nic nenasvědčuje. Na serveru Sreality.cz inzerované desetitisícové nájemné je podle Bigase jen minimální suma, kterou lze nabídnout. Městská část na svých webových stránkách zveřejnila další kritéria, jako jsou koncepce uměleckého a společenského využití objektu a zahájení provozu divadla nejpozději 1. září 2019. Nabídky očekává do konce dubna, pak je posoudí komise.

Budova Branického divadla.
Problémy v Branickém divadle? Herci prý nedostávají zaplaceno

Podle usnesení radních z loňského prosince je však složení této komise tajné. „Důvodem je to, že v ní zasednou především odborníci, kteří nejsou na rozdíl od politiků zvyklí odolávat nátlaku,“ vysvětlil na facebooku Jan Hora (Piráti), radní Prahy 4 pro otevřenou radnici a informační technologie. Branické divadlo prošlo v letech 2013 až 2015 rekonstrukcí za 16 milionů korun, která zahrnovala opravu fasády, shnilého stropu, zajištění chybějící hydroizolace i vybudování nových prostor pro šatny.

Ženu, která přecházela v pražském Braníku čtyřproudou silnici, srazilo auto. Na místě zemřela.
Žena přecházela čtyřproudou silnici v Braníku. Srazilo ji auto, na místě zemřela