Ta je však po dokončení výstavby obytného komplexu s vlastníky včas smluvně nevypořádala a před svým ukončením činnosti je prodala novému majiteli Vlastislavu Andršovi. „Považujeme za obrovský úspěch, že nátlaková žaloba pana Andrše byla zamítnuta a dům se bourat nebude. Nejhorší hrozba byla tedy zažehnána. Kauza tím ale nekončí, soud totiž nerozhodl o našem protinávrhu," konstatoval Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která obyvatele v Zeleném údolí zastupuje. Protinávrh je podle něj věcné břemeno. Vlastníci domů tedy požadují, aby soud rozhodl o vydržení věcného břemene na základě toho, že pozemky užívají déle než 10 let, anebo aby soud přikázal zřízení břemene za náhradu.

K dosavadnímu úspěchu po soudním stání se připojila i Jaroslava Forejtová z Iniciativy vlastníků. „Určitě máme radost, jsme aspoň poněkud klidnější, že se díky rozhodnutí soudu objekty bourat nebudou," sdělila Deníku.

Podle Jaroslavy Forejtové kauza údajně plodí i jisté paradoxy. Například aby si vlastník mohl pod svým bytem pozemek koupit, musí mít pochopitelně peníze. A když je mít nebude, může prodat byt. Komu jinému, než údajně právě Vlastislavu Andršovi? „Nesolventní člověk se tak dostává do bludného kruhu," poznamenala Forejtová s tím, že když byty kupovali, pozemky byly státní a byla uzavřena smlouva o věcném břemeni na jejich užívání na 90 let ve prospěch vlastníků.

Vlna odporu srazila cenu pozemků

Nový majitel s Deníkem zpočátku vůbec nechtěl komunikovat, prý si své záležitosti nebude vyřizovat přes média. Ve sporu s vlastníky se prý vzdávat nehodlá a spekulace s prodejem bytů? „O tom nechť si vlastník rozhodne sám. Může ho prodat, komu chce, je to jeho právo. Jsou-li ale objekty na pozemcích GV Reality a ta by případně projevila o odkup bytů zájem, nebude vlastníku bráněno, aby tak učinil třeba u této společnosti," sdělil Vlastislav Andrš. Dlužno podotknout, že společnost GV Reality zastupuje právě Andrš.

Společnost získala pozemky za 18,5 milionů korun a po vlastnících požadovala částky představující v součtu 110 milionů korun. Což zvedlo obrovskou vlnu odporu, po níž nový majitel snížil částku na 67 milionů korun. Znalecký posudek vyčíslil i hodnotu věcného břemene, tedy pozemku, na 600 Kč/1 m2. To znamená, že na to, aby obyvatelé mohli pozemky užívat, by mělo stačit pouhých 6 milionů korun, sděluje advokátní kancelář, zastupující vlastníky.

Vládne i skrývaný strach z pomsty

„Jen doufám, že soudní tahanice dopadnou pro vlastníky dobře," glosovala Andrea Hynes, obyvatelka bytového komplexu. V Abyla jediným respondentem, který neměl problém zveřejnit svou identitu. Několik dalších o problému s pozemky a soudním sporu, jak řekli, samozřejmě dobře vědí. Vyjadřovat se veřejně však tito vlastníci bytů odmítli. Protože podle nich ten, kdo může za miliony skupovat pozemky, je schopen za pár korun vyvolávat jiné potíže. „Už takhle žijeme v obavách, jestli nakonec neskončíme v rukách mafiánů. Vystavovat ještě obličej v novinách, to prosím, raději ne," zdůvodnili sborově svůj odmítavý postoj. Deník dokonce zaznamenal i narážku, aby nechal vlastníky na pokoji.

Někdejší prodej pozemků firmě GV Reality nyní vyšetřuje hospodářská kriminálka. Ta zkoumá, jestli představenstvo Lidového bytového družstva Praha 4 neprodalo Vlastislavu Andršovi pozemky příliš levně a tím řadové družstevníky nepoškodilo.

Projekt Zelené údolí v číslech

- jeden z největších developerských projektů nejen v Praze

- více než 10 let řádně zkolaudován

- Celkový počet bytů je 364 ve dvaceti bytových domech.

- cena pozemku 600Kč/m2